Treća godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića

Treća godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića

16/01/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Medija centar Beograd

 

U Hramu Svetog Save u Beogradu danas je služen pomen ubijenom lideru Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću, kome je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić. Pomen je služen i u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija GI SDP.

 

Brnabić je ponovila da se Vlada Srbije „neće smiriti dok se ne istraži taj užasan zločin“, kao i da Priština opstruiše ceo proces.

Beogradski mediji prenose da je Brnabić navela da su postojali pokušaji političkih optužnica koje su se, kako je kazala, završile time da je na kraju optužena Ivanovićeva sekretarica.

„To govori o ozbiljnostri istrage u Prištini i njihovim namerama… Da je Prištini bilo u interesu da nadje počinioca i nalogodavce, svakako bi i današnji epilog bio drugačiji“, rekla je Brnabić.

Pomen i u Kosovskoj Mitrovici

Više desetina gradjana Kosovske Mitrovice okupilo se jutros nešto posle 8 časova na mestu gde je pre tri godine ubijen Ivanović, kako bi mu odali počast i zapalili sveću, javlja KoSSev.

Aktivista Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice naveo je da okupljanje ispred prostorija GI SDP treba da podseti Srbiju, institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da tri godine posle ubistva Ivanovića nalogodavci nisu poznati.

„Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića i nalogodavci“, rekao je Nedeljković.

Bivši član GI SDP Marko Jakšić ocenio je da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ubistva „rade na tome da se sam čin zaboravi“, zbog čega je važno što su se gradjani okupili, iako ne u velikom broju.

„I ovo malo gradjana Kosovske Mitrovice i članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i medjunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se dogodilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina“, dodao je Jakšić.

On smatra da je malo verovatno da će se istina saznati „sve dok se u Srbiji ne promeni vlast“.

„A onda očekujem da je to taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da nadje kakav takav mir, iako će im Oliver nedostajati sve ovo vreme“, dodao je Jakšić.

Jutrošnjem obeležavanja godišnjice ubistva Ivanovića, pored poznanika, poštovaoca, kolega i prijatelja prisustvovala je i bivša Oliverova supruga Marina Ivanović.

Gradjani Kosovske Mitrovice treću godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiće još jednom u toku dana, na poziv GI SDP. Godišnjicu će javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka obeležiti i u Beogradu, ispred Crkve Svetog Marka, u 17 sati.