Tеhnička oprеma za lakšu komunikaciju korisnika sa svojim porodicama

Tеhnička oprеma za lakšu komunikaciju korisnika sa svojim porodicama

15/01/2021 Off By BERB

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, na inicijativu ovog ministarstva, za 20 gerontoloških centara obezbeđena tehnička oprema u vidu smart televizora i tablet uređaja kako bi se korisnicima olakšala komunikacija sa porodicama, koja je ograničena zbog epidemije koronavirusa.

Inicijativa Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizovana je uz podršku Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je na video-konferenciji, koja je održana sa predstavnicima i korisnicima tih ustanova, da su korisnici tokom aktuelne epidemije pokazali veliku odgovornost i razumevanje za preventivne mere koje se, radi očuvanja njihovog zdravlja, primenjuju u ustanovama.

Velika ste nam inspiracija, u ovo teško vreme pokazali ste nam kako treba da se ponašamo, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je cilj da svi gerontološki centri u Srbiji budu opremljeni tehničkom opremom koja će olakšati komunikaciju korisnika sa najmilijima.

To je, kako je navela, jedan od načina da korisnici i zaposleni prevaziđu ovaj težak period.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Danijel Nikolić rekao je da je inicijativa ministarke Kisić Tepavčević realizovana u rekordnom roku i da će biti nastavljena kako bi sve takve ustanove bile opremljene odgovarajućom tehničkom opremom, što će omogućiti bolji kvalitet života korisnika.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da je za tu organizaciju bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u realizaciji ove inicijative, a posebno što je pronađen način da se pomogne onima koji su najugroženiji u ovoj epidemiji.

Smart televizore i tablet uređaje dobili su gerontološki centri u Aleksincu, Apatinu, Blacu, Brusu, Vršcu, Doljevcu, Prokuplju, Knjaževcu, Mataruškoj Banji, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Rumi, Zrenjaninu, Surdulici, Kučevu, Nišu, Ljuboviji i Užicu.

Direktori gerontoloških centara ocenili su da će oprema umnogome poboljšati život korisnika tih ustanova, a pre svega u pogledu komunikacije sa njihovim porodicama.

Jedan od korisnika Gerontološkog centra Beograd rekao je da donirana oprema omogućava korisnicima da nikad ne budu usamljeni jer u svako doba dana mogu da se vide sa članovima svojih porodica.

Prema njegovim rečima, tako je obezbeđena svakodnevna komunikacija, što korisnicima omogućava da im daljina ne bude teret, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Izvor: Vlada Srbije