Stabilne javne finansije osnov za dodatni paket pomoći privredi

Stabilne javne finansije osnov za dodatni paket pomoći privredi

12/01/2021 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će do Sretenja, 15. februara, biti definisan dodatni paket pomoći privredi, objasnivši da se trenutno rade poslednje analize kako bi se pomoglo svima kojima je to potrebno.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da su javne finansije stabilne i da ima dovoljno prostora da se obezbede sredstva za novi paket pomoći privredi i građanima, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razmatramo više opcija, ali verujemo da će to biti isplata polovine minimalne zarade, kao i dodatna podrška u toku godine za naše najstarije sugrađane, koji su već od 1. januara dobili i povećanje penzija od 5,9 odsto, rekao je ministar.

On je najavio da će država i ove godine nastaviti da sprovodi garantne šeme za kredite, podsetivši na to da je u toku prošle godine na taj način ukupno 1,5 milijardi evra ušlo u privatni sektor.

Mali je naglasio da je, zahvaljujući odgovornom vođenju javnih finansija i finansijskoj konsolidaciji sprovedenoj prethodnih godina, bilo moguće da u 2020. godini Srbija ima jedan od najizdašnijih paketa pomoći, kao i da nastavi da pomaže i u ovoj godini.

On je ukazao na to da je u prošloj godini ukupan obim mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu iznosio 704 milijarde dinara, što je približno šest milijardi evra, odnosno 12,7 odsto BDP-a.

I pored toga, Srbija je zadržala javni dug ispod 60 odsto BDP-a, što je upravo i osnova za novi paket pomoći, zaključio je ministar.

 

Foto: Tanjug