Vojska pomaže stanovništvu u poplavljenim područjima

Vojska pomaže stanovništvu u poplavljenim područjima

12/01/2021 Off By BERB

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Vojske Srbije koji pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u otklanjanju posledica poplava u Leskovcu, Vlasotincu, Žitorađi, naseljima Bobište i Bogojevce i u selu Turekovac.

Stefanović je istakao da je predsednik Republike dao naređenje da vojska bude danonoćno uz građane, i poručio da će njeni pripadnici biti na terenu svuda gde bude bilo potrebno da pruže neophodnu pomoć.

On je, obilazeći pripadnike vojske u selu Turekovac i naselju Bogojevce, izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom vojske, lokalne samouprave i stanovništva, tako da u ovom trenutku nema neposredne opasnosti.

Prema njegovim rečima, u narednim danima pratiće se situacija, a vojska će intervenisati ukoliko bude procene da može doći do novog porasta vodotokova.

Više od 60 pripadnika Trećeg centra za obuku Komande za obuku iz Leskovca i 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske angažovano je u tri pomenute opštine na pružanju pomoći stanovništvu i otklanjanju posledica poplava, uz mehanizaciju i pumpe za ispumpavanje vode, dok će u Vlasotince biti upućena i cisterna za vodu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je da je linija Leskovac–Vlasotince bila problematična zbog toga što je važna trafo-stanica bila izložena velikoj količini vode, dok je samo u selu Turekovac palo više od 80 litara kiše po metru kubnom.

Direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović ukazao je na to da su na terenu zajedno angažovani vojska, policija, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici “Srbijavoda”.

Situacija se polako smiruje i očekujemo da se danas i sutra talas koji ide Nišavom i Južnom Moravom spusti prema Velikoj Moravi, naglasio je on.

 

Foto: Ministarstvo odbrane