Решен проблем дивљих насеља на траси Београдске обилазнице

Решен проблем дивљих насеља на траси Београдске обилазнице

11/01/2021 Off By BERB

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић заједно са директорима ЈП Путеви Србије Зораном Дробњаком и Коридори Србије Александром Антићем, обишао је у редовној контроли радове на Обилазници Београд.  По плану је завршетак радова на деоници од Остружнице до Ибарске магистрале, укључујући и петљу Петлово брдо до априла 2021. године. Представници извођача, компанија PowerChina и Azvirt  дали су обећање ресорном министру да ће се радови привести крају и пре договореног рока. Темо рада на Обилазници Београд укључивао је важно питање решавања проблема дивљег насеља Вијадукт, а у преговоре од старта су укључени представници најважнијих институција које штите права грађана. Министар Момировић је истакао да је питање  налажења адекватног и обостраног решења исељавања суграђана било на првом месту, те да није долазило у обзир да се понове грешке насилног расељавања, што је била пракса у претходној власти.

,,Вишедеценијски проблем расељавања 74 породице решен пажљивом комуникацијом након два месеца преговора. Нисмо желели да људе на силу исељавамо, да их стављамо у некакве контејнере, желели смо да нашим суграђанима, нашој браћи помогнемо, да они помогну себи, и нисмо желели ни по коју цену да из овог проблема изађемо незадовољни, желели смо да сви буду задовољни”, нагласио је Момировић.

Житељима насеља Вијадукт су исплаћена обештећења за куће које ће бити срушене због изградње обилазнице, тако да ће тим новцем они моћи да купе друге куће.

“Захваљујем се Влади Србије, заштитнику грађана, министру и Дробњаку. Изашли су нам у сусрет, иселили су нас, добили смо накнаду у новцу тако да можемо себи да купимо кров над главом. Задовољни смо. Били су коректни према нама, добили смо то што смо хтели”, рекао је Душко Васић, један од становника насеља Вијадукт.

Министар Момировић на крају је позвао извођаче радова да предано раде сваког дана, јер  завршена Обилазница не само да ће смањити гужве на аутопуту кроз Београд, већ и загађење у центру града, што ће свеобухватно омогућити боље функционисање и нормалан живот свих наших грађана.