Министар Вулин апеловао на родитеље да користе седишта за децу у саобраћају

Министар Вулин апеловао на родитеље да користе седишта за децу у саобраћају

06/01/2021 Off By BERB

Агенција за безбедност саобраћаја поклонила је 40 ауто-седишта родитељима беба које се данас и на Божић роде на Клиници за гинекологију и акушерство „Вишеградска“, а министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је присуствовао догађају, апеловао је на родитеље да у саобраћају користе ауто-седишта за децу, јер на тај начин штите животе најмлађих.

 

„На овај празник, на овај благи дан сви осећамо радост рођења, нека та радост буде и радост живота. Данас чувамо оне који су се родили да би се радовали зато што живе, расту, зато што ћемо их гледати како они сутра на свет доносе нови живот“, рекао је министар Вулин и упозорио да 40 одсто родитеља не користи седиште за децу и тиме не штити децу у саобраћају, што је, како је навео, превелик број.

 

Према његовим речима, на данашњи дан захваљујући Агенцији за безбедност саобраћаја многи родитељи ће моћи да кажу да је први дан њиховог детета прошао тако што смо бринули о њима.

 

„Не рађамо се довољно, а када се родимо хајде да сачувамо тај живот“, поручио је министар Вулин истакавши да нема веће казне од свести да вам је дете повређено јер га нисте ви заштитили.

 

„Немојте да мислимо да неко треба да нас кажњава, да мислимо да ће саобраћајни полицајац нешто да уради тиме што ће нас казнити. Нема веће казне него да себи можете да пребаците да је ваше дете повређено зато што нисте бринули о њему, зато што га нисте правилно везали и зато што није било заштићено“, рекао је министар Вулин.

 

Министар се захвалио директору Клинике за гинекологију и акушерство „Вишеградска“ Александру Стефановићу и свим запосленим у овом породилишту што брину о новим животима у нашој земљи и граду, али и Агенцији за безбедност саобраћаја, која је Бадњи дан и Божић учинила још свечанијим.

 

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић упозорио је да 60 одсто страдале деце у саобраћају настрада као путник у возилу, због чега Агенција и спроводи акцију поделе седишта за децу, која у тренутку саобраћајне незгоде могу да спасу дечији живот.

 

Према његовим речима, од 2013. године од када Агенција спроводи истраживање о употреби седишта за децу у возилима, проценат људи који их користе подигнут је са 32 одсто, на 62, што је, и даље у односу на развијене земље света мало.

 

Заштита деце као пешака, како је рекао Пешић, далеко је комплекснија јер деца треба да савладају правила понашања у саобраћају, али тај проблем се далеко лакше превазилази него коришћење ауто-седишта, које зависи од родитеља.

 

„Показало се да је родитељи или не користе седишта или их не користе правилно, или уопште не користе појас да вежу дете“, навео је Пешић и додао да Агенција на годишњем нивоу обезбеди око 1000 седишта за децу, док је прошле године у сарадњи са локалним самоуправама подељено више од 10.000 седишта.

 

Директор Клинике за гинекологију и акушерство „Вишеградска“ Стефановић истакао је да је донација Агенције изузетно значајна за родитеље имајући у виду да је по рођењу детета кућни буџет значајно оптерећен, а да је безбедност детета од највећег приоритета.

 

Стефановић је навео да је на овој клиници током прошле године, која није била лака, рођено 6.500, 1000 више него 2019. године и да су током пандемије вируса Ковид 19 врата ове клинике била отворена за све труднице и пацијенткиње којима је била потребна здравствена нега.

 

„Током читавог периода пандемије имали смо готово 150 ковид позитивних пацијенткиња , највећи проценат трудница, које су се порађале природним путем и царским резом, у посебно изолованим просторијама“, рекао је Стефановић и додао да су две бебе биле заражене корона вирусом, али да су отпуштене кући здраве.

 

Начелник Одељења неонатологије Татјана Николић истакла је да јој је драго што је у Србији пракса вожње деце у ауто-седиштима успостављена и изразила наду да ће проценат људи који на тај начин превозе децу бити још већи.