Obeležena 79. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj

Obeležena 79. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj

04/01/2021 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Pokrajinski premijer Igor Mirović ocenio je da je Racija bila organizovani, masovni zločin, koji je, po svireposti onih koji su ga izveli, strašniji od bilo čega pre i posle toga viđenog na ovim prostorima, vrlo burne i krvave istorije, ali je poručio da srpski i mađarski narod danas grade “čvrste temelje kuće zajedničke budućnosti”.

 

„Ovde smo da se poklonimo senima nevinih žrtva tog ledenog i strašnog januara“, rekao je Mirović na pomenu žrtvana Racije u južnoj Bačkoj.

Obeležavanja godišnjica nije samo poštovanje nevinih stradalnika, nije samo sećanje na žrtve, već upozorenje i poruka, istakao je Mirović.

Upozorenje je da se zločini nikad ne smeju zaboraviti i da nikada nigde ne ponove, rekao je Mirović, a poruka da učinimo sve da sprečimo njihovo ponavljanje i obaveza da kao zavet to prenosima na generacije koje dolaze.

Mirović je naglasio da srpski i mađarski narod, proteklih godina posebno, grade čvrste temelje i kuću zajedničke budućnosti, a uzor traže u svetlim primerima iz zajedničke prošlosti.

„Sećanje na žrtve je opomena da kuća mora biti čvrsto zasnovana na istini, zajedničkim planovima i na hrišćanskoj ljubavi“, poručio je Mirović.

Episkop bački Irinej služio je pomen žrtvama Racije u crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, a parastosu su prisustvovali pokrajinski premijer Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Mi, sabirajući se, ne smemo da upoređujemo gde je bilo teže ili lakše. Svuda je na svoj način bilo jedno te isto – stradali su nevini ljudi, rekao je Irinej i naglasio da cilj nije osvetoljubivist, već pomirenje svih sa svima.

„Neka Gospod da večni život i večno blaženstvo žrtvama racije, njihovim potomcima utehu i sećanje na časne pretke, a svima nama božićni mir i ljubav, bolju budućnost nego što bila prošlost, a možda i sadašnjost sa ovim epidemijama i stradanjima na svaki način“, naglasio je episkop bački.

Mirović i Pastor su položili vence na spomenik žrtvama Racije.

U periodu od 4. do 21. januara 1942. godine ubijeno je oko 4.000 Srba, Jevreja i Roma, u zloglasnoj raciji mađarskih fašista u južnoj Bačkoj, a njihova tela bačena su pod led Dunava i Tise.

U Srbobranu je od 25. do 28.januara 1942. godine uhapšeno 140 Srba i Jevreja, koji su držani u zgradi Gimnazije. Ubijeno je troje, a ostali su bili prebačeni u logor u Bačkoj Topoli, gde su proveli tri meseca, ali su ostali živi.

Racija je počela 4. januara u Čurugu i nastavljena je i u drugim naseljima Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju.

U svih 17 naseljenih mesta šajkaške oblasti, prema dostupnim podacima, stradalo je 2.345 ljudi.

Stradanje se nastavilo i u Novom Sadu, gde su fašisti ubili još 1.246 nevinih ljudi, da bi u Bečeju, gde se racija završila 29. januara, stradalo još 215 žrtava.

Podsetimo, sveštenici su zabranili ekipi N1 da uđe u portu gde je služen parastos žrtvama Racije.