Energetika i rudarstvo postaju zamajac razvoja privrede

Energetika i rudarstvo postaju zamajac razvoja privrede

01/01/2021 Off By BERB

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Nova 2021. biti godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru, koji treba da postanu zamajac razvoja srpske privrede, ali i godina unapređenja energetske efikasnosti i projekata zaštite životne sredine.

Mihajlović je u intervjuu za agenciju Tanjug naglasila da se te promene odnose na okretanje ka projektima koji se tiču zaštite životne sredine, unapređenje energetske efikasnosti kroz formiranje fonda za energetsku efikasnost, ali i stvaranje okruženja za ulazak i privatnog kapitala u oblast energetike i rudarstva.

Ona je objasnila da taj fond treba da pomogne svakom domaćinstvu da se bavi energetskom efikasnošću i naglasila da treba da učinimo sve da Srbija smanji potrošnju energije, električne i toplotne, kao i gasa.

Takođe, kako je dodala, sledi i potpuna promena u smislu stvaranja okruženja gde i privatni kapital može da uđe u oblast energetike i rudarstva.

Moramo da imamo jedan energetski sektor koji će da bude zamajac privrede, jer on jeste bazičan sektor, istakla je Mihajlović i objasnila da to znači i sprovođenje reformi u javnim preduzećima, promenu zakona i stvaranje prostora za sve vrste kapitala, a paralelno sa tim, pravi se jedan potpuno drugačiji investicioni program u 2021. godini.

Okrećemo se izgradnji hidroelektrana. Dakle, ne govorim ovde o malim hidroelektranama nego, pre svega, o srednjim hidroelektranama koje treba da pomognu da u nekom periodu ispred nas, u decenijama koje dolaze, mnogo više koristimo čiste izvore energije, ukazala je ministarka.

Sve to su, kako je navela, izazovi koji nas očekuju, a koji nisu jednostavni.

Prema njenim rečima, kada se pogleda sa neke globalne strane, bez obzira na to da li sada pada cena nafte, kako se ponaša gasno tržište i slično, svakog trenutka moramo da budemo spremni na svaki poremećaj i na svaki problem.

Mihajlović je navela da će Srbija graditi gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, a radiće se i na pripremi dokumentacije za gasne interkonekcije i sa Rumunijom, ili sa neki drugim državama.

To, kako je istakla, daje mogućnost da Srbija bude centar regiona u oblasti energetike, ali da bude i tranzitna linija kada govorimo o celom ovom regionu.

Ona je, kada je reč o električnoj energiji, rekla da očekuje da će Srbija da gradi hidroelektrane na gornjoj Drini, a da će Elektroprivreda Srbije da bude poznata i van granica Srbije.

To će Srbiji omogućiti i velike prihode, naravno veći profit, ali će jednostavno omogućiti da ona bude energetski bezbedna zato što je to ono što svakog građanina interesuje, a to je da ima dovoljno kvalitetne struje i gasa i dovoljno toplotne energije, zaključila je Mihajlović.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug