Gas kroz Srbiju od jutros teče “Balkanskim tokom”

Gas kroz Srbiju od jutros teče “Balkanskim tokom”

01/01/2021 Off By BERB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, “Balkanski tok”, od bugarske do mađarske granice.

Vučić je najavio da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

Gas od jutros kroz našu zemlju teče “Balkanskim tokom”. Srbija je dobila drugi pravac snabdevanja, istakao je predsednik i uputio čestitku izvođačima na uspešno obavljenom poslu.

Ovo je za nas velika i važna stvar, poručio je Vučić i naglasio da je Srbija gasovodom “Balkanski tok” obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Vučić je naveo da se sa tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Prema njegovim rečima, gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

On je podsetio na to da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški, ovo je veoma važno za nas, ponovio je predsednik.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kako je istakao, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

Vučić je rekao da ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnost i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore, i najavio da će gas biti doveden u još mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije, objasnio je predsednik Srbije.

Jutros, tačno u šest časova, gas je krenuo iz Bugarske i ušao u novoizgrađeni srpski gasovod. Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Izgradnjom i puštanjem u rad “Balkanskog toka”, dela gasovoda “Turski tok”, od bugarske do mađarske granice, potpuno je obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost Srbije.

Otvaranju su prisustvovali i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, bivši ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i predsednik kompanije “Energotehnika južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug