Полиција: Не користите пиротехничка средства

Полиција: Не користите пиротехничка средства

31/12/2020 Off By BERB

Министарство унутрашњих послова апелује на грађане да током предстојећих новогодишњих празника не користе петарде и остала пиротехничка средства и да посебну пажњу обрате на електричне уређаје који се користе као украси.

 

Министарство упозорава да услед неправилне употребе пиротехнике може доћи до тешких повреда, опекотина, раздеротина, а неретко и до повреда лица, шаке и других делова тела које могу довести до инвалидитета.

 

Поред узнемиравања грађана и нарушавања јавног реда и мира, нестручно руковање пиротехником може изазвати и пожаре.

 

Истичемо да су током прошле године услед нестручног руковања пиротехником повређене 24 особе, док је у последњих пет година повреде задобило укупно 220 људи.

 

Подсећамо да је Законом о заштити потрошача забрањена продаја пиротехничких средстава малолетницима, а да извођење ватромета могу вршити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.

 

Министарство унутрашњих послова истиче да током новогодишњих и божићних празника ватрогасци имају повећан обим посла, што је једним делом проузроковано неисправним електричним уређајима које користимо као украс.

 

Саветујемо грађане да те уређаје купују у овлашћеним продавницама, као и да приликом употребе проверавају да ли се уређај греје и да их не остављају упаљене када нису у стану.