Народно позориште у 2020. години

Народно позориште у 2020. години

31/12/2020 Off By BERB

Народно позориште у складу са могућностима, поштујући све прописане мере Владе Републике Србије и Кризног штаба, успело је да у овој години,  упркос свим потешкоћама, оствари велике резултате.

 

У 2020. години урађено је седам премијера, а ради се на још две  које су у припреми.

Драма је остварила четири премијере:  „Калигула“ Албера Камија, у режији Снежане Тришић,  „Ноћни писац“ ауторски пројекат Јана Фабра, „Васа Железнова“ Максима Горког, у режији Златка Свибена,  „Орландо“ Вирџиније Вулф, у режији Бојана Ђорђева, а у припреми су „Позоришне илузије“ Пјера Корнеја, у режији Николе Завишића.

Опера је имала премијеру опере „Манон Леско“ Ђакома Пучинија, у режији Пјера Франческа Маестринија.

Балет је извео премијере балета “Мамац“ на музику Маје Ћурчић и Марка Ђукића, у кореографији Сање Нинковић.

Балет „Седам смртних грахова“ на музику Мирослава Бакоа, у кореографији Игора Пастора је завршен, а у припреми је балетска представа „Микеланђело“ у кореографији Мариjа Радачовског.

Отварање 142 сезоне 31. августа 2020. године остаће запамћено по пројекту „Поглед проматрача мења све“ у коме су са балкона Народног позоришта наступили уметници сва три ансамбла Драме, Опере и Балета.

Током ванредног стања стримингом је на Јутјуб каналу емитовано 114 представа које је пратило преко 300.000 гледалаца.

Уметници Народног позоришта су учествовали у пројекту Министарства просвете „Иде час“ у коме су за ђаке читали лектиру.

Отворена је амбијентална сцена „Двориште“ на којој је изведено више програма Драме и Опере, као и сценска читања драмских текстова.

Опера је организовала велики број амбијенталних концерата „Опера у вашем крају“, обилазећи различите делове Београда.

Одржано је 16 гостовања у земљи и иностранству.

Музеј Народног позоришта поставио је три изложбе, „Звонимир Крнетић – незаборавни тенор“, „Јединствени сјај балетске звезде – Јованка Бјегојевић“ и „Радмила Смиљанић – све било је музика“.

У оквиру програма Платформа који се бави младима, одржано је више радионица са иностраним предавачима.

Другу годину за редом пројекат „Млади позоришни експерти“  окупља 45 младих који учествују у раду Народног позоришта, а у време пандемије је одржаван онлајн.

Од ове године Народно позориште је постало пуноправни члан Међународне позоришне конвенције у оквиру које је одржано неколико онлајн позоришних сесија посвећених позоришту и уметности у време Корона вируса, а учествовали су представници европских позоришта, чланови ове мреже.

За Дан Народног позоришта припремљен је онлајн приказ „Народно позориште гала“ који је видео велики број гледалаца, у коме је представљен преглед рада током протекле године.

Народно позориште је наставило да одржава репертоар сваког месеца са сва три ансамбла, у складу са мерама које је прописала Влада Републике Србије и Кризни штаб. Публика се понашала поштујући све епидемиолошке мере.

Народно позориште за Нову годину поклања својој верној публици три представе које ће бити емитоване стримингом на Јутјуб каналу Народног позоришта:

 

03.01. 2021. у 12 часова –  КРЦКО ОРАШЧИЋ –  балет П.И.Чајковског, у кореографији Константина Костјукова.

04.01. 2021. у 12 часова –  ПЕПЕЉУГА – опера Ђ. Росинија, у режији Јагоша Марковића.

05.01. 2021. у 12 часова – ГОСПОЂА МИНИСТАРКА – комедија Б.Нушића, у режији Јагоша Марковића.

 

Линк за гледање ће бити окачен на сајту, фејсбуку и инстаграму.