List naroda, istine i pravde

List naroda, istine i pravde

26/12/2020 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Juče je u Kosovskoj Mitrovici, uz poštovanje epidemioloških mera, skromno i emotivno  obeleženo 76 godina jedinog srpskog pisanog medija na Kosovu i Metohiji, “Jedinstvo”.

Obeležavanje je počelo odavanjem pošte dugogodišnjem novinaru i direktoru ovog lista Svetozaru Vlahoviću, koji je  7. decembra  izgubio bitku sa koronom.

Obraćajući se prisutnim odgovorna urednica “Jedinstva”  Rada Komazec sa suzama u očima je kazala da je Vlahović  decenijama dobijao bitke i šahovske partije, ali da  ga je zlokobna  korona pobedila:

“Sveta je bio pun života, jak, hrabar, plemenit. Ali, kao što biva u životu zlo nikada ne miruje  pa je i zlokobna korona odnela najboljeg od nas.  Zbog Svete i svih generacija novinara koji su svoje najlepše godine utkali u “Jedinstvo” ,  kao i  zbog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,  kojem ovaj list verno služi svih 76 godina, moramo da nastavimo dalje – kazala je Komazec i dodala:

“Imajući kao zaleđinu , kao dragocenu zaostavštinu  veliki uspeh  lista “Jedinstva” i njegov ugled u srpskom  narodu , koji ga je prepoznao kao svog vernog tumača,  svedoka stradanja i branioca identiteta,  i najnovije generacije  njegovih novinara nastavljaju  tradiciju svojih prethodnika, prenoseći istinu o golgoti Srba na domaćem ognjištu i rodjenoj zemlji- naglasila je urednica Komazec.

Podsećajući na istorijat ove jedine srpske novine na KiM,  Komazec je istakla da je “Jedinstvo” prvi medij na teritoriji bivše SFRJ koji je ukazivao na opasnost albanske ideologije i  pritisaka i progona srpskog naroda sa KiM,

“Kada su svi ćutali, Jedinstvo je govorilo i upozoravalo na opasnost koja dolazi od albanskih ideologa  da etnički očiste Kosovo i Metohiju od Srba. Juna 1999. godine, kada su prognane sve srpske institucije sa KiM, “Jedinstvo” je pokazalo da je zaista institucija i prkosno ostalo u Prištini sve do septembra 1999. godine, kada im je praktično KFOR naložio da napuste  Prištinu. Tako je “Jedinstvo” izbačeno iz vlastitog doma – rekla je urednica “Jedinstva” naglašavajući da  je iz tog perioda nemerljiv značaj lista Jedinstvo” pošto su jedini novinari “Jedinstva” ostali da beleže progon,  stradanja i  kidnapovanja  Srba, kao i pljačku i paljenje njihovih domova.

Osvrćući se na uređivačku koncepciju “Jedinstva”, ona je rekla  da je ukupna  koncepcija  i fizionomija “Jedinstva” utemeljena na interesima srpskog naroda, a da  list nije samo informator , već svedok i tumač životnog pulsiranja srpskog naroda na KiM.

“Naša novina gotovo nikada nije izlazila iz sfere objektivne stvarnosti , držeći se visokih kriterijuma novinarske etike i sopstvene principijelnosti. Ponosni smo na vitalnost i dugovečnost “Jedinstva”  a potrudićemo se da i u budućnosti ostane list naroda, istine i pravde, jer naši životi su prolazni a “Jedinstvu” želimo da živi večno – istakla je na kraju odgovorna urednica lista “Jedinstvo” Rada Komazec.

Nino Brajević , generalni sekretar UNS-a je takođe ukazao na značaj “Jedinstva”  kroz decenije postojanja  istakavši da “Jedinstvo” ima jednu posebnost, a to je da uz sebe ima čitav srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade “Mirko Čupić”, koja nosi ime po hrabrom novinaru  “Jedinstva” Mirku Čupiću, su dopisnici Večernjih novosti iz Crne Gore , Veliša Kadić i Milutin Sekulović, koji su iz dana u dan pratili  litije u Crnoj Gori.