Bliska saradnja Srbije i EU u borbi protiv COVID-19

Bliska saradnja Srbije i EU u borbi protiv COVID-19

23/12/2020 Off By BERB

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom o prioritetima vakcinacije u našoj zemlji, potrebama za nabavkom medicinske opreme, te o daljem jačanju zdravstvenih kapaciteta za borbu protiv kovid pandemije.

Joksimović je istakla da su na onlajn radnom sastanku analizirane dodatne mogućnosti prenamene sredstava sa programa EU PRO čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, a za potrebe nabavke medicinske opreme, frižidera, zamrzivača za duboko zamrzavanje, minivanove za transport i distribuciju vakcina kako bi spremni dočekali vakcinaciju.

Lončar je poručio da je vakcina najbolji odgovor na trenutne epidemiološke izazove i da je izuzetno važno da se zajednički, kroz saradnju i međusobnu podršku na njih odgovori.

Ministar zdravlja je istakao da je Srbija prva u regionu uspela da obezbedi prve doze, čime otpočinje imunizacija stanovništva.

Fabrici je naglasio da je sada prelomni trenutak u borbi protiv pandemije sa dostupnim vakcinama i da se svi zajedno moramo boriti više nego ikad.

Na sastanku je poručeno da će EU i Srbija nastaviti blisko da sarađuju i sagovornici su se složili o daljim hitnim merama koje treba preduzeti, a za koje će EU pružiti direktnu hitnu finansijsku podršku, između ostalog i za vakcine.

Evropska unija od početka pandemije pomaže Srbiji, kako finansijski tako i u vidu hitne medicinske opreme i materijala, navodi se u saopštenju Kabineta ministarke za evropske integracije.

 

 

Foto: Tanjug