Prve količine vakcina protiv koronavirusa do kraja godine

Prve količine vakcina protiv koronavirusa do kraja godine

21/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je da će prve vakcine protiv koronavirusa za vakcinaciju stanovništva stići u Srbiju do kraja godine, navodeći da će se prvo pojaviti „Fajzerova“ vakcina, jer je sa tim proizvođačem naša zemlja prvo sklopila ugovor.

Brnabić je sinoć, gostujući na Televiziji Pink, objasnila da smo potpisali bilateralne ugovore sa kompanijama „Fajzer“, „Sputnjik V“ i „Sinefarm“, i izrazila očekivanje da ćemo dobiti i vakcine kineskih i ruskih partnera, a od januara i februara i veće količine.

Ona je ocenila da je naša zemlja odradila dobar posao jer nije bilo lako doći do proizvođača vakcina, dodajući da je Srbija imala finansijsku moć da stane u red za vakcine i politički kredibilitet da razgovara sa proizvođačima.

Mnoge zemlje nisu mogle da dođu do proizvođača. Do njih se stizalo preko političkih kanala i veza. Najveći deo političke komunikacije vodio je predsednik Republike Aleksandar Vučić, navela je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje da li će se u Srbiji proizvoditi ruska vakcina, istakla da su razgovori o tome sa ruskom stranom u toku.

Rusija je, kako je prenela, u subotu poslala Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije još 50 uzoraka vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“ radi njene registracije, s tim što će u toku naredne nedelje poslati još neke reagense i dokumentaciju.

Ona je iskazala zahvalnost partnerima iz Ruske Federacije jer na najefikasniji način rade sa našom zemljom na ispitivanju pomenute vakcine.

Istovremeno, predsednica Vlade se osvrnula i na problem zagađenja, istakavši da Beograd nije jedan od najzagađenijih gradova, ali da je problem zagađenja vazduha višedecenijski i da je Vlada počela da radi na tome.

Prema njenim rečima, Beograd nema dovoljno mernih stanica, poput drugih gradova Evrope, ali je Vlada počela da investira u tu oblast.

Naime, kako je ukazala, postavljen je kamen temeljac za još jedno postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani „Nikola Tesla“, što je investicija od 187 miliona evra.

Postrojenje za odsumporavanje u bloku A je već u toku i biće završeno do početka 2023. godine, dok je sistem u Kostolcu već završen, predočila je Brnabić, uz napomenu da su ovo skupe investicije, čija vrednost iznosi više od 600 miliona evra.

Predsednica Vlade je kao tri najbitnija poglavlja na putu ka EU izdvojila Poglavlje 27, koje je u vezi sa zaštitom životne sredine, a druga dva su Poglavlje 35, koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine, i Poglavlje 23, koje se tiče vladavine prava.

Ona je najavila i da će do kraja godine na Koridoru 10, odnosno na auto-putu “Miloš Veliki”, biti puštena u rad tri punjača za električna vozila, napominjući da time želimo da postanemo deo panevropske mreže puteva i podstaknemo ljude da koriste električne automobile, a strance da znaju da mogu da njima prolaze kroz našu zemlju.

Prema njenim rečima, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je ove teške godine zabeležila toliki priliv investicija.

Čitava nedelja za nama, pored borbe protiv koronaviusa, ostavila je osećaj optimizma. Imali smo četiri važna događaja – otvaranje kovid bolnice u Kruševcu, investiciju u Inđiji, otvaranje Data centra u Kragujevcu i povratak našeg umetnika Stefana Milenkovića u Srbiju, zaključila je ona.

 

Izvor: Vlada Srbije