Otvoren Državni data centar u Kragujevcu

Otvoren Državni data centar u Kragujevcu

18/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić svečano je danas otvorila Državni data centar u Kragujevcu, koji bi trebalo da doprinese neometanom i pouzdanom radu usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka iz registara, kao i razvoju budućih usluga.

Brnabić je simbolično obeležila početak rada ovog centra položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisane prilikom postavljanja kamena temeljca 2019. godine, a sve je sa video-bima ispratila i robot Daca.

Ona je naglasila da Srbija otvaranjem Državnog data centra postaje zemlja sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali i velikih svetskih kompanija.

Ovaj dan predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije i pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke.

Takođe, i drugim zemljama pokazujemo da možemo da štitimo i njihove podatke, rekla je premijerka, podsetivši na to da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i da se obogatila na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Brnabić je ukazala na to da su danas podaci vredniji od novca, jer ga oni stvaraju, napomenuvši da je današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kojem Srbija naplaćuje čuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

To je prava Srbija, sa svojim znanjem i talentima, koja je pokazala da može da realizuje i najsloženije projekte, ocenila je predsednica Vlade i dodala da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope jer slična institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu Centralne i Jugoistočne Evrope.

Verujemo u ovaj centar. Znamo da će uspeti i da ćemo uskoro početi da planiramo i proširenje, naglasila je Brnabić.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je reč o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, čija je vrednost 30 miliona evra.

Pomenuti projekat doprineće unapređenju rada javne uprave, što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar, ukupne površine 14.000 kvadratnih metara, izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana, a u njemu će biti smeštena i prva državna platforma za veštačku inteligenciju, koja će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Ugovori o komercijalnom korišćenju Data centra potpisani su sa više domaćih i inostranih kompanija, među kojima su i „Huavej“ i „IBM“.

Otvaranju Data centra prisustvovali su i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministar bez portfelja Nenad Popović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.