Мали: Продужењем гарантне шеме за шест месеци обезбеђујемо још боље резултате наше привреде

Мали: Продужењем гарантне шеме за шест месеци обезбеђујемо још боље резултате наше привреде

16/12/2020 Off By BERB

Министар финансија Србије Синиша Мали данас је посланицима у Народној скупштини представио Предлог закона о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, као и Предлог закона о потврђивању финансијског уговора Повезане школе у Србији са Европском инвестиционом банком, чиме је нашој земљи одобрен зајам од 65 милиона евра.

 

Он је објаснио да се Уредбом о утврђивању гарантне шеме као мера подршке привреди, банкама омогућава да до 31. децембра 2020. године одобре до 2 милијарде евра повољних кредита привреди, али да предметни лимит неће бити остварен у предвиђеном року.

 

„До краја новембра одобрено је око 20.000 кредита и исплаћено 1,48 милијарде евра. Закон који је пред вама односи се на продужење рока важења гарантне шеме за још шест месеци. Наиме, дефинисали смо две милијарде евра за јефтине кредите које гарантује држава Србија, за ликвидност микро, малих и и средњих предузећа“, навео је он.

 

Објаснио је да је велики број земаља помогао привреду и грађане на сличан начин као и Србија, те да су кредити за ликвидност важна карика која је омогућила да се наша привреда спаси и успешно бори са пандемијом, због чега ћемо и имати најбољи резултат по питању стопе раста у Европи.

 

Министар Мали је нагласио да поред гарантне шеме привреда може да рачуна и на кредите Фонда за развој, чија је каматна стопа 1 одсто.

 

„Ове године смо издвојили преко 700 милијарди динара, односно преко 6 милијарди евра за пакет помоћи привреди и грађанима Србије. Подсетићу да тај пакет обухвата исплату минималне зараде, гаранцију државе за кредите, одлагање пореза и доприноса, исплату 100 евра пунолетним држављанима. Такође, обухвата и једнократну помоћ пензионерима од 4.000 динара, која је исплаћена, као и повећање плата медицинским радницима у априлу од 10 одсто. Они су добили једнократну помоћ пре месец дана, а исплатили смо и шесту минималну зараду угоститељима и туристичким радницима. Сутра, како је председник Александар Вучић и обећао, исплаћујемо још једну једнократну помоћ нашим најстаријима у износу од 5.000 динара“, рекао је Мали.

 

Министар је образложио и Предлог закона о потврђивању финансијског уговора Повезане школе у Србији, између Републике Србије и Европске инвестиционе банке, који је потписан у Луксембургу 10. новембра, а у Београду 16. новембра ове године, чиме је нашој земљи одобрен зајам од 65 милиона евра.

 

Објаснио је да ће захваљујући том зајму, бежична локална рачунарска мрежа бити изграђена у свим школским објектима у нашој земљи где је то технички оправдано и потребно.

 

„Реч је о можда и најважнијем закону који је пред вама, јер су у питању деца, наши млади. Овим обезбеђујемо доступност рачунарске опреме, интернет, спремамо их за све што их чека у будућности“, рекао је Мали.

 

Министар је навео да се фазе I и II већ реализују средствима из буџета Републике Србије у око 900 школа, те да ће изградњом бежичне мреже бити обухваћено још око 930 школа широм наше земље.