Država čini sve da podrži razvoj i rast privrede

Država čini sve da podrži razvoj i rast privrede

16/12/2020 Off By BERB

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da u Srbiji danas ima sve više uspešnih kompanija, a da država osluškuje njihove potrebe i čini sve da podrži njihov rast i razvoj.

Mali je na onlajn događaju „Partnerstvo za budućnost“, povodom predstavljanja četvrte studije pod nazivom „Društveno-ekonomski uticaj Koka-Kola sistema u Srbiji“, čestitao rukovodstvu te američke kompanije akviziciju vodeće domaće konditorske kompanije „Bambi“, i poželeo im još veći uspeh.

Što ste veći i uspešniji, više novca ćete zaraditi. Tako ćete i vašim zaposlenima dati veće plate, a s druge strane, imaćemo veći priliv novca u budžet Srbije, naveo je ministar.

On je podsetio na to da je “Koka-Kola“ na šestom mestu Forbsove liste najvrednijih brendova sveta, preciziravši da ta kompanija podržava čak 159 miliona evra u celokupnom lancu vrednosti sistema u Srbiji, što čini 0,9 odsto ukupnih poreskih prihoda, kao i da njihova ukupna dodata vrednost čini 0,6 odsto BDP-a.

Ministar je naglasio da je uspeh privrede obaveza za Vladu Srbije, koja je 2020. godine bila izložena velikim izazovima, napomenuvši da smo se suočili sa nikada većom ekonomskom i zdravstvenom krizom.

Prema njegovim rečima, država je učinila sve da u ovim teškim vremenima podrži privredu i da joj bude oslonac, pri čemu je pripremila značajne izmene zakona, koje treba da doprinesu još boljem funkcionisanju privrede.

Mali je ukazao na to da je posebno značajan zakon o e-fakturama, koji će omogućiti da se PDV vraća u roku od jednog dana, što je i bio jedan od osnovnih zahteva privrednika.

On je naveo i da se nastavlja sa reformom Poreske uprave, koja će dodatno doprineti efikasnosti, posebno kada je reč o zameni informativnih sistema sledeće godine, ali i ulaganju u kadrove.

Ministar se posebno osvrnuo na uspeh koji ostvaruju američke kompanije u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo zbog podatka da dve trećine njih planira da dodatno investira u našu zemlju.

To je za nas veoma važno i daje nam potvrdu da smo na pravom putu. Ukoliko smatrate da postoji još nešto na čemu bi trebalo da se poradi, znajte da smo otvoreni za predloge i sve što može da doprinese još većem unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji, poručio je Mali.

 

Izvor: Vlada Srbije