LSV: NEKA SPOMEN 0BELEŽJE NA IRIŠKOM VENCU ČUVA VOJSKA I POLICIJA

LSV: NEKA SPOMEN 0BELEŽJE NA IRIŠKOM VENCU ČUVA VOJSKA I POLICIJA

20/04/2015 Off By

 

irigTEŠKO JE POVEROVATI DA JE NEKO MOGAO LAKO I NEPRIMEĆENO DA NOSI OSAM METARA DUGAČAK BAKARNI RELJEF I DA POLICIJA NIJE MOGLA DA PRONAĐE GDE JE TAJ RELJEF ZAVRŠIO

 

Maja Sedlarević,članica Predsedništva LSV

LIGA socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se kod spomen – obeležja „Sloboda“ na Iriškom vencu postavi policijsko ili vojno obezbeđenje i tako zaustavi lopovluk i vandalizam kojim se taj simbol narodnooslobodilačke borbe ruinira i unižava u protekle dve godine.
Materijalna vrednost bakarnog reljefa koji je do sada ukraden je ogromna, umetnička je još veća, a njegova istorijska i antifašistička vrednost i simbolika su neprocenjive.
Sve to bi trebalo da bude i više nego dovoljan razlog da nadležne službe konačno otkriju i kazne lopove. Teško je poverovati da je neko mogao lako i neprimećeno da nosi osam metara dugačak bakarni reljef i da policija nije mogla da pronađe gde je taj reljef završio. Takođe, pored policijskog ili vojnog obezbeđenja, potreban je i video nadzor jer se jedan od najznačajnijih spomenika narodnoslobodilačkoj borbi skrnavi i na niz drugih načina.
Lepo je što su ministar za rad i boračka pitanja Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin u subotu obeležili sedamdeset godina od proboja Sremskog fronta, ali antifašistička tradicija se ne čuva samo rečima i pred očima medija. A o tome kako se ona čuva svedoči upravo „Sloboda“ koju kidaju i uništavaju od 2013. godine i za čiju obnovu bi trebalo obezbediti novac.
Ako neko kaže da novca za to nema, neka potraži na istom mestu i na isti način kako je novac obezbeđen za učešće vojske na paradi u Moskvi, 9. maja.
Brojne organizacije su u protekle dve godine tražile zaštitu spomenika „Sloboda“, ali je reakcija države redovno izostajala. Ukoliko ta reakcija sada ponovo izostane, Liga socijaldemokrata Vojvodine će pored sankcionisanja direktnih počinilaca, zahtevati i da se utvrdi i sankcnioše odgovornost za nečinjenje u resornim republičkim ministarstvima.<


STRANKE

192403 ješićSAOPŠTENJE MUP-A: POLICIJA POSTUPALA PROFESIONALNO

  NETAČNO JE DA JE POLIGRAFISTA, KOJI PO STRUCI MORA BITI PSIHOLOG, REKAO VLADIMIRU JEŠIĆU DA „NE MOŽE

 

 

inizijaSNS I DS OPET O INĐIJI

MARTINOVIĆ JE NOVINARIMA U PARLAMENTU IZJAVIO DA JE TO ŠTO SE DVA DANA DEŠAVA U INĐIJI DOKAZ “SILEDŽIJSKOG