Jačanje saradnje sa Italijom na bazi strateškog partnerstva

Jačanje saradnje sa Italijom na bazi strateškog partnerstva

15/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom odbrane Italije Lorencom Gverinijem o bilateralnim odnosima i učvršćivanju saradnje u svim oblastima na bazi strateškog partnerstva.

Brnabić je ocenila da su odnosi Srbije i Italije na najboljem mogućem nivou, istakavši da ekonomska i investiciona saradnja imaju prioritetan značaj, jer je Italija već više godina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

Premijerka je izrazila zahvalnost italijanskim vojnicima u sastavu KFOR-a, koji su svojim profesionalnim ponašanjem i delovanjem zaštitili manastir Visoki Dečani i učinili mnogo za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Gverini je rekao da je Srbija ključna za održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, naglasivši da Italija veoma ceni napore Srbije na jačanju regionalne saradnje.

Ministar je ukazao na to da Italija ceni i konstruktivni pristup naše zemlje u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dodao da Italija pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Sagovornici su ocenili da je saradnja oružanih snaga dveju zemalja odlična, pri čemu je Gverini napomenuo da veoma ceni učešće srpskih vojnika u međunarodnim mirovnim misijama, izdvojivši posebno doprinos koji pružaju u Misiji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Premijerka Brnabić i ministar Gverini su izrazili nadu da će epidemiološki uslovi dozvoliti održavanje četvrte zajedničke sednice dveju vlada u predstojećem periodu u Beogradu.

Gverini je iskazao zahvalnost na medicinskoj pomoći koju je Srbija uputila Italiji na početku pandemije koronavirusa i ocenio da je time prijateljstvo dveju zemalja pokazano i u teškim vremenima.

Predsednica Vlade je, takođe, izrazila zahvalnost na angažovanju lekara i medicinskog osoblja, koje je Italija uputila u Srbiju tokom pandemije.

 

Izvor: Vlada Srbije