Nova strategija zapošljavanja do kraja januara

Nova strategija zapošljavanja do kraja januara

14/12/2020 Off By BERB

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je Vlada od početka pandemije bila usmerena na očuvanje stabilnosti privrednog i ekonomskog sistema.

Kisić Tepavčević je, na obeležavanju 99-godišnjice postojanja Nacionalne službe za zapošljavanje, istakla da su svi dosadašnji parametri pokazali da se naša zemlja mnogo bolje suočila sa izazovima nego bogatije zemlje.

Što se politike zapošljavanja tiče, ostvaren je cilj da u ovoj godini stopa nezaposlenosti bude ispod 10 odsto, što je izuzetno veliki uspeh, rekla je ministarka i dodala da izazovi koje je sa sobom donela pandemija odavno nisu samo zdravstvenog, već i socijalnog i ekonomskog karaktera.

Ona je navela da se očekuje da do kraja januara 2021. godine bude usvojena strategija zapošljavanja za period 2021-2026. godine, čiji je glavni cilj omogućavanje kontinuiranog rasta zaposlenosti.

Prema njenim rečima, posebna pažnja u ovom dokumentu biće posvećana kategoriji teže zapošljivih lica, među kojima su mladi, osobe sa invaliditetom, korisnici novčane socijalne pomoći i Romi.

Ministarka je ukazala na to da je Nacionalna služba za zapošljavanje, i pored brojnih teškoća ove godine, ostvarila gotovo sve ciljeve u realizaciji politike zapošljavanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da je merama Vlade Srbije u vreme epidemije koronavirusa obezbeđena značajna ekonomska stabilnost.

Martinović je precizirao da je stopa nezaposlenosti u poslednjem kvartalu 2020. godine devet odsto, što je manje u odnosu na isti kvartal prošle godine, kao i da broj lica na evidenciji te službe nikad nije bio manji.