U „Štark areni“ hospitalizovano 480 pacijenata

U „Štark areni“ hospitalizovano 480 pacijenata

14/12/2020 Off By BERB

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u privremenoj kovid bolnicu beogradskoj „Štark areni“ za mesec i po dana zbrinuto 1.708 pacijenata.

Potpukovnik Predrag Bogdanović, glavni medicinski koordinator ove bolnice, podsetio je na to da je „Štark arena“ 25. oktobra ponovo počela da prima pacijente na lečenje od infekcije koronavirusom, a da se od tada do danas broj pacijenata stalno povećavao, pri čemu je trenutno smešteno 480 ljudi.

Ukupno smo do sada otpustili približno 1.400 ljudi, od toga 1.250 na dalje kućno lečenje, a oko 140 pacijenata smo, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, premestili u druge kovid bolnice koje imaju intenzivnu negu, naveo je Bogdanović.

On je ukazao na to da je svih 350 kiseoničkih mesta trenutno popunjeno i da se u toj bolnici dnevno uradi približno 150 laboratorijskih analiza i do 100 rendgen snimaka.

Prema njegovim rečima, deo laboratorijskih analiza obavi se u bolnici, a deo se odnese u KBC Srbije gde se rade sprecifičnije laboratorijske analize.

ovoj bolnici, u smenama od po osam sati, radi približno 60 lekara i 100 medicinskih tehničara, rekao je Bogdanović i dodao da za sve vreme rada bolnice u „Štark areni“ nije bilo nijednog medicinskog radnika koji je zaražen na poslu.

On je objasnio da se mali broj lekara i medicinskih sestara koji je zaražen inficirao najverovatnije u kontaktima sa ukućanima ili prijateljima ili u prevozu do posla.

Bogdanović je ponovio apel građanima da pomognu zdravstvenim radnicima u sprečavanju širenja ove infekcije boljoj kontroli epidemije tako što će se strikno pridržavati propisanih mera.

 

 

Izvor: Ministarstvo odbrane