Poštovanje ljudskih prava prioritet Vlade

Poštovanje ljudskih prava prioritet Vlade

10/12/2020 Off By BERB

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije organizovalo je danas, povodom Međunarodnog dana ljudskih pravakonferenciju pod nazivom “Uticaj pandemije koronavirusa – COVID-19 na stanje ljudskih prava u Srbiji”.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić istakla je da su ljudska prava u temelju vladavine prava i da su upravo zato prioritet Vlade Srbije.

Ljudska prava su univerzalna, nedeljiva, opšta i dragocena za sve koji se razlikuju po mestu rođenja, boji kože, verskom opredeljenju, polu i drugom i ne smeju biti kršena bez opomene i sankcije za tako nešto, naglasila je ministarka i dodala da se Srbija i ovom konferencijom samoobavezuje na poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Ona je ukazala na to da svi rođenjem imaju ista prava, da se razlikujemo po mnogim pitanjima, ali da smo svi ljudi i da za sve nas važe ista prava, poručivši da pandemiju koronavirusa možemo pobediti tako što ćemo štititi sebe i druge.

Na početku konferencije videoporukom obratio se generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je istakao da pandemija podriva ljudska prava, dajući izgovor za drastične bezbednosne mere.

On je naglasio da je tokom pandemije na videlo izašla i istina da su ljudska prava univerzalna, da štite sve ljude i da se efikasan odgovor na pandemiju mora temeljiti na solidarnosti i saradnji.

Pristupi koji dovode do polarizacije društva, autoritarizam i nacionalizam, gube smisao pred globalnom pretnjom, naglasio je Gutereš.

Prema njegovim rečima, nužni su opšti modeli utemeljeni na poštovanju ljudskih prava, kao što je zdravstvena zaštita za sve da bismo ovu pandemiju pobedili.

Na ovom skupu učestvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkamper.

 

 

Izvor: Vlada Srbije