Вучић путем видео линка разговарао са председницом Европске банке за обнову и развој

Вучић путем видео линка разговарао са председницом Европске банке за обнову и развој

09/12/2020 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са председницом Европске банке за обнову и развој (EBRD) Одилом Рено-Басо.

Председник Вучић је обавестио председницу Европске банке Рено-Басо да је Република Србија усвојила добро осмишљен пакет мера економске помоћи привреди и становништву као одговор на кризу изазвану пандемијом корона вируса, чија ће вредност достићи 12,7% бруто друштвеног производа, што износи шест милијарди евра. „Одлични резултати, којима смо почели годину, омогућили су нам да издвојимо огроман новац за подршку привреди и грађанима“, истакао је председник Вучић. Он је изразио очекивање да ће Србија у наредне две године имати континуиран и највећи привредни раст у Европи. Ово потврђују и прогнозе Међународног монетарног фонда и Европске комисије, као и чињеница да је оригинална пројекција раста БДП за 2021. годину ревидирана, те за разлику од почетних 4%, колико је било прогнозирано пре кризе изазване корона вирусом, пројектовани реални раст БДП сада износи 6%.
Током разговора, председник Вучић је истакао да Србија поздравља Економски и инвестициони план Европске комисије за Западни Балкан, који је припремљен како би подржао одрживи и стабилан развој овог региона. Регионално повезивање кроз зацртане планове има за циљ побољшање повезаности, инфраструктуре, људских ресурса, конкурентности, као и зелену агенду и дигиталну транзицију.
Двоје саговорника разговарали су и о подршци малим и средњим предузећима кроз додатно финансирање и посебну саветодавну помоћ, укључујући и нови програм за младе предузетнике.
Председник Вучић је замолио госпођу Рено-Басо за даљу подршку Европске банке за обнову и развој у области инфраструктуре, с посебним акцентом на ауто-пут мира Ниш-Мердаре-Приштина, у чијој изградњи Европска банка већ активно учествује са издвојених 85 милиона евра.
Председница Европске банке за обнову и развој (EBRD) Одил Рено-Басо указала је на спремност банке да помогне у развоју железничке и лучке инфраструктуре (Лука Београд).
Разговарајући на тему ублажавања ефеката климатских промена и смaњења загађености, председник Вучић је изразио уверење да ће локалне самоуправе у Србији усвојити и спровести Акциони план за зелени град (Green City Action Plan), који ће значајно допринети одрживом развоју градова и бољем квалитету живота грађана. С тим у вези, Министарство енергетике Републике Србије, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, већ припрема Закон о обновљивим изворима енергије.
Извор: Председништво Србије