Zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta Vlade

Zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta Vlade

08/12/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas onlajn sastanak sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, koji je bio posvećen napretku Srbije u sprovođenju reformskih ciljeva sa naglaskom na Zelenoj agendi.

Premijerka Brnabić je upoznala sagovornike iz međunarodnih finansijskih institucija sa planovima i ciljevima u oblastima obuhvaćenim Zelenom agendom i istakla da su ova agenda i zaštita životne sredine jedan od ključnih prioriteta.

Uspostavljanje postrojenja za otpadne vode u svim većim gradovima, uz pomoć i podršku međunarodnih institucija i fondova, poboljšanje kvaliteta života ljudi uspostavljanjem sistema za odlaganje čvrstog otpada, kao i borbu protiv zagađenja vazduha, premijerka je navela kao tri glavna cilja Vlade Srbije u oblasti zaštite životne sredine.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na brojnim programima kao i  predočenom agendom i podržao mere koje Vlada Srbije preduzima, ocenivši da je od velikog značaja što je Srbija prepoznala značaj Zelene agende.

Sagovornici iz međunarodnih finansijskih institucija su izrazili spremnost da dalje podržavaju Vladu Srbije u realizaciji ciljeva i kroz finansiranje određenih projekata u okviru Zelene agende.

Premijerka Brnabić je izrazila zahvalnost Svetskoj banci na podršci razvojnim projektima  i saradnji koja je do sada ostvarena, izrazivši nadu da će uspešno biti nastavljena i u budućnosti.

Sastanku su prisustvovali i šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, šef AFD-a Dominik Hautberg, šef KFV-a Ridiger Hartman, šef IFC-a Ari Naim, kao i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

 

 

Izvor: Vlada Srbije