Preminuo Svetozar Vlahović

Preminuo Svetozar Vlahović

08/12/2020 Off By BERB

Izvor: Novosti

 

Direktor novinarsko-izdavačkog preduzeća “Panorama-Jedinstvo” Svetozar Vlahović preminuo je od posledica korona virusa.

Rođen je u Peći gde je završio čuvenu pećku Gimnaziju, a potom i književnost na Filozofskom fakultetu u Prištini. U “Jedinstvu” koje je smatrao drugom kućom počeo je da radi još od studentskih dana savladavajući veštine pisanog slova, a potom nastavio učeći novinarstvu brojne generacije mladih novinara.

  • Sveta Vlahović je bio veliki novinar i čovek. Bio je vrsni poznavalac istorijskih dešavanja na Kosmetu, bio je prepun znanja iz mnogih oblasti, životnih mudrosti…Iza njegovog naizgled namrgođenog lica stajala je jedna topla dečija duša koja nas je uvek zasmejavala, a njegov “odlazak” je veliki gubitak za čitavo Kosovo i Meothiju i srpsko novinarstvo – ističe Rada Komazec, glavna i odgovorna urednica “Jedinstva”.

I dok napominje da je bio jako skroman čovek uprkos tome što je bio vrhunski intelektualac, ističe da Vlahovića na Kosmetu osim po tome pamte i kao vrsnog patriotu, rodoljuba…

Kosmet mu je i posle prognanstva iz Prištine, gde je živeo posle studentskih dana, ostao u duši i rado mu se vraćao. U trenucima oduška, voleo je da zapeva, ali i odsluša kosovske pesme,koje su mu kako je govorio “širile dušu” i davale nadu da Kosmet nije izgubljen.

  • Dok je kosovskog mita, dok je naših pesama, dok je naše želje i ljubavi i dok nam je u srcima, Kosmet će ostati naš – govorio je Vlahović potpisniku ovih redova prilikom čestih dolazaka na Kosmet, a poslednji od njih bio je za pesničke susrete Lazar Vučković koje organizuje prištinski list “Jedinstvo” koji se objavljuje od 1944. godine, ali je od 1999. godine redakcija “Jedinstva” izmeštena u Kosovsku Mitrovicu.