Počinje sa radom kovid bolnica u Batajnici

Počinje sa radom kovid bolnica u Batajnici

04/12/2020 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će zemlja i zdravstveni sistem iz cele situacije u vezi sa koronavirusom izaći jači.

Brnabić je navela da Srbija dobija novu bolnicu u najtežem mogućem trenutku, kada je danima ogroman broj novozaraženih, sa više od 800 hospitalizovanih pacijenata dnevno, pri čemu je zdravstveni sistem kontinuirano pod pritiskom već devet meseci.

Dobijamo bolnicu kada nam je najpotrebnija, naglasila je predsednica Vlade, dodavši da je u nove bolnice u Srbiji i opremu uloženo 80 miliona evra.

Ona je podsetila na to da je kamen temeljac za ovaj zdravstveni objekat u Batajnici postavljen 1. avgusta, u periodu kada je sve vezano za koronavirus delovalo mirno.

Prema njenim rečima, naš zdravsteni sistem će iz borbe sa koronavirusom izaći mnogo jači, sa dve potpuno nove bolnice, novom opremom, kao i sa novim znanjem i ljudima, većim platama za zdravstvene radnike, ali i sa saznanjem koliko nam je zdravstvo potrebno i energijom da ulažemo dalje.

Garantujem da ćemo pobediti i da ćemo izaći jači. Nećemo odustati od borbe. Svaki dan je težak za sebe, borićemo se, pobedićemo i nastavićemo da gradimo Srbiju, zaključila je premijerka.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je ponosan na to što Srbija danas dobija najsavremeniju kovid bolnicu, kada mnogo bogatije zemlje moraju svoje pacijente da šalju na lečenje u druge države.

Lončar je svima koji su učestvovali u gradnji bolnice izrazio zahvalnost na tome što su je podigli za samo četiri meseca, dodajući da se danas, kada imamo problem sa kapacitetima i mestima na intenzivnoj nezi, vidi značaj ove zdravstvene ustanove.

On je dodao da će u bolnici u Batajnici biti 250 mesta u intenzivnoj nezi, što dovoljno govori o tome koliko će ona rasteretiti ostale ustanove.

Dugujemo neizmernu zahvalnost zdravstvenim radnicima, našim herojima, zahvaljujući kojima situaciju držimo pod kontrolom, poručio je ministar.

Direktorka kovid bolnice Tatjana Adžić Vukićević izrazila je zahvalnost svima koji su učestvovali u gradnji i opremanju bolnice, i dodala da je impresionirana zdanjem i kapacitetima koje bolnica nudi.

Otvaranju bolnice prisustvovali su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

Kovid bolnica u Batajnici ima 930 mesta, i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege.

Ova bolnica, u kojoj će biti devet velikih odeljenja sa po 30 do 40 kreveta, primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.