Енергетска безбедност могућа само уз еколошку безбедност

Енергетска безбедност могућа само уз еколошку безбедност

01/12/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић присуствовала је данас заједно са министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић, директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и директором компаније „Мицубиши Пауер“ Шиничиро Мицујамом обележавању почетка радова на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова за ТЕ Никола Тесла, постављањем камена темељца у ТЕНТ Б. Догађају је присуствовао и амбасадор Јапана у Србији Токахита Кацумата.

Михајловићева је овим поводом изјавила да је отпочињање овог важног пројекта значајно за здравију животну средину.

“Али још важнија је визија ако хоћемо велике промене. Некада раније било је више начина да се промене не реализују него што је било жеље и енергије да те промене буду брже, посебно ако говоримо о заштити животне средине. Да свима буде јасно, нема довољно електричне енергије ако се ослонимо само на производњу из угља. Енергетска безбедност је једнако важна као  и еколошка безбедност и ако немамо улагања  у смањење емисија штетних гасова значи и да ТЕ не могу да наставе да раде. Све ово је морало да се решава много пре, али важно је да смо почели и сви пројекти у ЕПС реализоваће се много брже, како овај тако и пројекат одсумпоравања у Костолцу, да заврши пробни рад и да добије дозволу”, изјавила је она.

Михајловићева је додала да су годишње емисије сумпор диоксида 300.000 тона односно шест пута више него што је дозвољено и по нашим и ЕУ законима.

“И ако ставимо са стране ЕУ, наш задатак је да очувамо здравље грађана. У наредном периоду редефинисаћемо инвестиционе планове, јер чињеница да је ЕПС до сада уложио 319 милиона евра у заштиту животне средине није охрабрујућа. Мора да се ради брже, улагања и животну средину значе и опстанак ЕПС-а”, закључила је она.

Ирена Вујовић подсетила је да је прошле године отпочела изградња постројења у ТЕНТ А и да ће са овим пројектом то много допринети заштити екологије.

“Овим пројектом смањује се емисија сумпор-диоксида на минимум. Прилагођавамо регулативе и прописе са ЕУ на свом путу евроинтеграција, и оваква постројења доприносе бржем деловању и усаглашавању са ЕУ. Наш императив је заштита животне средине и бољи квалитет ваздуха, а све због здравља грађана Србије”, рекла је она.

Милорад Грчић рекао је да је ово важан дан за ЕПС и да ће се почетком реализације пројекта одсумпоравања, трећег овог типа у Србији, смањити ниво загађења ваздуха са 80.000т на 4.500т годишње.

“Вредност пројекта је 210 милиона евра, од тога 120 милиона евра ће се реализовати кроз рад српских фирми, што је значајно и за наш БДП којем ЕПС доприноси са 3 одсто директно и 3 одсто индиректно. Овакви пројекти гарантују будућност ТЕ и енергетску стабилност”, рекао је Грчић.

Шиничиро Мицујама истакао је да уз огромне напоре Владе Србије и ЕПС-а овај пројекат коначно може бити реализован.

“Наша доказано најсавременија технологија за одсумпоравање биће коришћена и на ТЕНТ Б и сигуран сам да ћемо допринети заштити животне средине у Србији. Обезбедићемо правовремену реализацију пројекта и модерно постројење које ће бити још један симбол пријатељства Србије и Јапана”, рекао је он.