Započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koje se vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu i Metohiji

Započet proces ekshumacije posmrtnih ostataka lica koje se vode kao nestale tokom sukoba na Kosovu i Metohiji

30/11/2020 Off By BERB

У склопу активности Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и Радне групе за нестала лица на АП КиМ, а на основу наредбе Вишег суда у Београду, Одељења за ратне злочине, започет је процес ексхумација посмртних остатака лица која се воде као нестала у вези са конфликтом на АП Косову и Метохији, на локацији рудник Кижевак код Рашке. Ова локација је била предмет истраживања и пробног ископавања протеклих пет година на основу наредбе Тужилаштва за ратне злочине.

Поред надлежних државних органа и тима судских вештака из Републике Србије који руководи форензичким аспектом, на локацији су присутни стручњаци Међународне комисије за нестала лица (МКНЛ), ЕУЛЕКС, представници МКЦК и приштинске делегације Радне групе за нестала лица у својству посматрача.

Од свих ексхумираних посмртних остатака са ове локације биће узети узорци за ДНК анализу, што ће омогућити њихову идентификацију, коју ће спровести МКНЛ.

Спровођење ексхумације на локацији рудник Кижевак је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих.

 

 

Фото: СПС