Усвојен извештај и резолуција на тему „Очување националних мањина у Европи“

Усвојен извештај и резолуција на тему „Очување националних мањина у Европи“

27/11/2020 Off By BERB

На данашњој електронској седници Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе, великом већином гласова (27 за, 3 против) усвојен је извештај и резолуција на тему „Очување националних мањина у Европи“, који је припремила Елвира Ковач, потпредседница Народне скупштине и чланица делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе.

„На овом извештају и резолуцији сам радила последње две године. Одржано је неколико јавних слушања на ову тему у којима су поред посланика Савета Европе учествовали и водећи стручњаци из ове области. У својству известиоца, била сам у виртуелним посетама Украјини и Велсу, где сам имала прилике да се ближе упознам са положајем мањина. Усвајање овог извештаја је важно за стварање одговарајућих услова који ће омогућити мањинама у земљама Савета Европе да изражавају, сачувају и развијају свој идентитет. Припадници националних мањина могу да уживају своја права само уколико имају прилику да учествују у културном, друштвеном и економском животу и јавним пословима у државама у којима живе. Због тога је од суштинског значаја да градимо инклузивна и демократска друштва у којима мањине имају могућност да се активно укључе и утичу на одлуке које их се тичу“ – наводи Ковач.

Резолуција и извештај ће се наћи на дневном реду следећег заседања Парламентарне скупштине Савета Европе, крајем јануара 2021. године, када ће се о томе изјашњавати посланици у Пленуму. На том заседању ће Србију представљати нова делегација Народне скупштине, чији је састав изгласан на јучерашњој седници, а коју ће предводити председник Народне скупштине, Ивица Дачић.