Зимски распуст почиње 21. децембра, а завршава се 15. јануара 2021. године

Зимски распуст почиње 21. децембра, а завршава се 15. јануара 2021. године

26/11/2020 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници нове мере за сузбијање епидемије изазване вирусом Covid – 19, које се односе на ученике основних и средњих школа. У периоду од 30. новембра до почетка зимског распуста, 21. децембра, настава ће се за ученике од петог до осмог разреда основних школа и за ученике средњих школа, изводити на даљину. Зимски распуст почиње 21. децембра 2020. године, а завршава се 15. јануара 2021. године и важиће за све ученике основних и средњих школа на територији Републике Србије.

Влада Србије донела је одлуку да се продужи мера скраћења радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, а продавницама и другим малопродајним трговинским објектима до 21 час – до 15. децембра 2020. године. Све претходно усвојене мере остају на снази.

На данашњој седници усвојен је Предлог закона о фискализацији којим се Пореској управи омогућава да ефикасније прати и контролише пореске обвезнике код којих постоји ризик од избегавања плаћања пореза. Такође, омогућава се повећање броја пореских контрола у самом седишту пореског органа, чиме се смањује потреба за теренским контролама. Нови закон ће омогућити ефикаснију контролу свих испорука добара и пружених услуга на мало, укључујући и примљене авансе за будући промет добара и услуга.

Законска решења предвиђају да се у моменту промета на мало сваки рачун фискализује и да се Пореској управи обавља пренос података о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену. Нови модел фискализације предвиђа свеобухватни обим фискализације, с тим да је изузетно могуће поједине делатности изузети од обавезе евидентирања промета на мало преко електронског фискалног уређаја само у посебно оправданим случајевима.

Поред наведеног, предложено законско решење отклониће уочене недостатке садашњег система фискализације (поступак фискализације/дефискализације фискалних каса, редовно сервисирање, чување контролних трака и остало) чиме се смањују трошкови пословања, укида непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.

Чланови владе усвојили су програм финансијске подршке спортским организацијама у отежаним економским условима услед пандемије Covid – 19. У циљу очувања стабилности система спорта у олимпијским и параолимпијским гранама спорта, обезбеђена су средства у износу од 1.100.000.000 динара.