Apsurdno saslušavanje 300 direktora škola jer su tražili nošenje maski

Apsurdno saslušavanje 300 direktora škola jer su tražili nošenje maski

25/11/2020 Off By BERB

Izvor: N1

 

Potpredsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” Vesna Vojvodić ocenila je da je apsurdno i besmisleno policijsko saslušavanja više od 300 direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske.

Vojvodić je u autorskom tekstu objavljenom na portalu Sindikata “Nezavisnost” istakla da je apsurdna i odluka Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da naloži policiji da obavi razgovore sa direktorima beogradskih škola, postupajući po krivičnoj prijavi predsednika Sindikata zaposlenih u policiji Dejana Đukića.

Tom prijavom, navela je Vojvodić, direktori svih osnovnih i srednjih škola u Beogradu terete se “da navodno protivzakonito teraju decu da nose zaštitne maske čime se ugrožavaju zdravlje i život zaposlenih i učenika”.

Vojvodić je ukazala i da su, po nalogu tužilaštva, u Policijskoj stanici Zemun već saslušani pojedini direktori srednjih škola.

Ona je ocenila da je u ovom slučaju reč o “intenzivnom osećanju nemoći, uzaludnosti i besmisla” napora da se očuva autonomnost prosvete “od apsurda koji nas zapljuskuje gotovo svakodnevno”.

Vesna Vojvodić je ukazala da je ovo poslednji u nizu slučajeva koji “paradigmatski slikaju neuravnotežen odnos državnog aparata prema obrazovnom sistemu”.