Krizni štab: Onlajn nastava za đake od 5. do 8. razreda osnovnih i srednje škole

Krizni štab: Onlajn nastava za đake od 5. do 8. razreda osnovnih i srednje škole

25/11/2020 Off By BERB

Izvor: N1/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Epidemiolog Branislav Tidorović izjavio je nakon sednice Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije koronavirusa da je doneta odluka da školski raspust bude od 21. decembra do 18. januara. Kad je reč o osnovnim školama, Tiodorović je rekao da je odlučeno da od prvog do četvrtog razreda nastave da rade po postojećem sistemu, a od petog do osmog razreda predloženo je da se pređe na onlajn nastavu. Onlajn sistem predložen za sve srednje škole, naveo je on i dodao da se vrtići neće zatvarati.

Tiodorović je objasnio da bi onlajn sistem trebalo da se primenjuje do početka raspusta, 21. decembra.

“Takva odluka važi za sve srednje škole jer smo došli do zaključka da se u njima sprovodi, da kažemo tako, zaražavanje koji to posle donose kući”, navodi on.

Dodaje da je fakultetima preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu.

“Ne zatvaramo školski sistem već ga samo prevodimo u manje rizičan”, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog kaže da je u celoj Srbiji u srednjim školama situacija nepovoljnija.

“Veći broj učenika je tamo zaražen, ali taj broj ne prelazi 0,24 odsto. U osnovnim školama je veći problem s nastavnicima – ili su oni bolesni ili u izolaciji zbog bolesti u porodici, i taj broj je oko 2,2 odsto. Međutim, situacija se mora gledati u celini”, ocenio je on.

Rekao je da su prosvetni radnici u teškoj situaciji i da im treba odati priznanje kako su dosad uspevali da organizuju nastavu i zaključuju ocene učenicima.

Tiodorović je rekao da će oni učenici koji budu želeli da poprave ocene to moći da urade u dogovoru sa nastavnicima – da pozovu i dogovore dolazak i ispitivanje.

“I taj problem se može rešiti uz dobro angažovanje roditelja, nastavnika i samih učenika”, kazao je.

 

“Tek posle 5. decembra smirivanje situacije”

Tiodorović dodaje i da se nastavlja sa svim merama koje su na snazi.

“I sa rigoroznim kontrolama, ali moramo i da organizujemo normalan život. Tek posle 4. ili 5. decembra može doći do smirivanja situacije i zaravnjenja epidemiološke krive. U ovoj situaciji je vrlo teško, vanredno, posebno u Beogradu i velikim gradovima, bolnice su nam pune, problem je ne samo naći slobodne krevete, već i da li imamo dovoljno kadra, da li će oni izdržati”, naglasio je Tiodorović.

Tiodorović je rekao da se mora biti svestan da ćemo imati tešku situaciju, da je oko 2.000 zaraženih zdravstvenih radnika, ali je konstatovao da “funkcionišu svi sistemi”.

“Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome jedinstveni i stručni i nemedicinski deo Štaba, za bilo kakvim ograničenjima kretanja. Vanredno stanje nema potrebe da uvodimo”, ocenio je Tiodorović.

Sve što možemo da uradimo, navodi, je da budemo odgovorni, da se ponašamo u skladu sa propisanim merama.

“Ovaj talas bi trebalo da se smiri, ne samo kod nas, već i u Evropi, do Nove godine”, naglasio je i dodao da ćemo sa “dolaskom vakcine imati bolju situaciju”.