Појачати активности на сузбијању насиља над женама

Појачати активности на сузбијању насиља над женама

25/11/2020 Off By BERB

Потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић поводом 25. новембра Међународног дана борбе против насиља над женама изјавила је да данас морамо да укажемо да борба против насиља према женама у породици или партнерског насиља мора бити у фокусу свих наших институција и у условима пандемије изазване вирусом Ковид 19 у којој се налази и Србија и читав свет.

Усaмљеност, економска неизвесност и угроженост жена којe трпе насиље је додатно појачана у овим околностима у које нас је довела пандемија и због тога је сада више него икада важно да жене које трпе насиље имају сву подршку и заштиту државе. Зато апелујем и позивам све институције друштва да појачају своје активности на сузбијању насиља, подршци жртвама и охрабривању да насиље и насилнике пријаве. Данас, у овим околностима кад је солидарност свима потребна, та солидарност је неопходна за оне који су угрожени насиљем. Насилници не смеју да остану некажњени и борба против пандемије не сме да заустави нашу борбу за друштво без насиља, рекла је Гојковићева.

Такође је истакла да је истовремено и стигматизација жртава насиља проблем са којим се жене суочавају свакодневно. Зато читаво друштво мора да им пружи руку подршке и помогне да се разбију предрасуде и да јасно пошаљемо поруку да жене не смеју да буду злостављане. На исти начин и жене из света културе и медија које су биле или су жртве насиља, било физичког или психичког, морају бити заштићене од јавне осуде, непримерених реаговања и других коментара који би могли да погоршају њихово стање.

 

Фото: Танјуг