Председник Вучић обишао радове на изградњи нове ковид болнице

Председник Вучић обишао радове на изградњи нове ковид болнице

24/11/2020 Off By BERB

Извор: Председништво Србије/Фото: Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је вечерас радове на изгрaдњи нoвe кoвид бoлницe у Вojнoм кoмплeксу “Зeмун eкoнoмиja” и истакао да је поносан на чињеницу да смо за четири месеца успели да изградимо овако велелепну болницу.

 

“Сваки дан је важан и борба за животе људи. Важно је да ковид део буде завршен до 1. децембра, да оспособимо 700 лежајева што пре, да можемо да примимо пацијенте и излечимо што већи број људи”, рекао је председник и додао да је посебно захвалан радницима Термомонта на борбености и жељи да ураде велики посао за нашу земљу.

“Чекамо као озебло сунце да за седам дана отворимо макар овај ковид део са 500 места интензивне неге. Много ће да нам значи. Када прође време коронавируса, онда ћемо ову болницу користити за друге болеснике. У ову болницу и у Крушевцу уложићемо 60 милиона евра, а у опремање рачунајте још 30 милиона евра, можда и нешто више. То смо из сопствених средстава успели да платимо да бисмо сачували здравље и животе људи”, рекао је Вучић и навео да ће се у овој болници лечити људи са средње тешком и тешком клиничком сликом.
“Биће и са лакшом ако не буде другде места где ћемо моћи да их сместимо. Биће запослено 1.500 медицинског особља овде и 900 у Крушевцу”, напоменуо је Вучић.
Председник Вучић рекао је да ће Србија да појача тестирање на корона вирус, јер су рано откривање и изолација кључне, као и вакцина, за коју се држава труди и покушава да у наредних месец дана обезбеди прве количине.
“Пробаћемо да идемо на 25.000 – 30.000 тестова. То исцрпљује, и наше лабораторијске и људске и финансијске капацитете, то су непојмљиви новци на дневном нивоу. Али, као што је рекао аустријски канцелар Kурц, спас је у две ствари – масовно тестирање и вакцина”, рекао је председник.
Вучић је рекао да се након масовног тестирања, бар ти људи, који су откривени, понашају дисциплинованије и у 95 одсто случајева гледају да не шире даље инфекцију и воде рачуна о свом здравственом стању.
“Рано откривање и изолација, ”склањање” тих људи је суштина борбе”, рекао је председник Вучић и истакао да се држава труди и покушава да у наредних месец дана обезбеди прве значајне количине вакцине.
“Разговарамо са свим земљама. Ми смо део ковакса, ако ЕУ набавља Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку… Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине”, поручио је председник Вучић.
Председник Вучић поновио је да ће држава дати све од себе да обезбеди бар милион доза до краја године, за здравствене раднике, који трпе страховит притисак.
Додао је да ће вакцине, поред здравствених радника, бити затим обезбеђене и за војску и полицију.