U kripti Hrama Svetog Save sahranjen patrijarh srpski Irinej

U kripti Hrama Svetog Save sahranjen patrijarh srpski Irinej

22/11/2020 Off By BERB

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu sahranjen je Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej, nakon bogosluženja koje je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Kovčeg sa telom do same grobnice ispratio je veoma mali broj ljudi, uglavnom monaštvo i sveštenstvo.

Liturgija za upokojenje patrijarha, počela je jutros u 9 časova. Zbog epidemiološke situacije, u Hramu su bili samo sveštenici koji su služili liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Pre početka liturgije, u Hram su stigli premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije, predsednik Skupštine Ivica Dačić, predstavnici Vojske Srbije, a nešto kasnije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Posle opela, u produžetku liturgije, od patrijarha su se oprostili mitropolit Hrizostom, predsednik Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Vučić je u besedi poručio da je ljubav bila osnova vere počivšeg patrijarha, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja.

Počivši poglavar SPC sklopio je oči onako kako je i živeo – u miru, sa sobom, Bogom, sa crkvom i ljudima, rekao je Vučić i dodao da je taj život imao jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju.

A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi, ukazao je predsednik Srbije.

On je naveo i da je Hram Svetog Save, koji je patrijarh toliko želeo i završio, hram baš te i takve Srbije

Dodik je istakao da u poslednjih 11 godina u Republici Srpskoj nije bilo veselja ni tuge, a da patrijarh nije bio prisutan, bez obzira na njegove obaveze.

Bio je pastir svih nas, bio je neobično običan i skroman čovek, čovek blagih reči i čvrstih dela, poručio je Dodik.

On je dodao da će istoričari svedočiti jednog dana da je patrijarh upravljao Srpskom crkvom u kompleksnom, složenom i zahtevnom vremenu.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril istakao je u poruci koju je preneo šef poslanstva Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski da se patrijarh Irinej, ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, ne štedeći svoju snagu, uvek trudio da bude pored svoje pastve, tešeći se živim razgovorom sa narodom, radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.

Ispred Hrama vernici su od rano jutros dolazili da odaju poslednju poštu patrijarhu, strpljivo čekajući da dođe red na njih da uđu u Hram.

Patrijarh srpski Irinej je prvi poglavar SPC koji je sahranjen u Hramu Svetog Save.

Foto: Tanjug