Vernici i građani odaju počast patrijarhu Irineju

Vernici i građani odaju počast patrijarhu Irineju

21/11/2020 Off By BERB

Vernici i poštovaoci odaju počast poglavaru Srpske pravoslavne crkve, Njegovoj svetosti patrijarhu Irineju, koji je preminuo juče je u 91. godini života u VMC Karaburma, usled zaraze koronavirusom.

Kovčeg sa telom patrijarha je nakon kraćeg pomena u Patrijaršiji, unet jutros oko 8.40 časova u Sabornu crkvu, gde je bio izložen tokom liturgije, koju je služio vladika dabrobosanski Hrizostom.

Telo preminulog patrijarha Irineja je potom preneto u Hram Svetog Save na Vračaru. Kovčeg su u Hram uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Do Hrama kovčeg je prenet u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera.

Oko 12.30 časova počeo je pomen, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenci će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu Hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Foto: Tanjug