Energetski sektor ključan za postizanje zelenih ciljeva Srbije

Energetski sektor ključan za postizanje zelenih ciljeva Srbije

17/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici razgovarali su danas o sprovođenju zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti, usklađivanju zakona sa regulativama EU, ali i o restrukturiranju „Srbijagasa“.

Mihajlović je tom prilikom istakla da su rudarstvo i energetika od velike važnosti za dalji privredni rast Srbije i mogu imati bitnu ulogu u povećanju BDP-a, pri čemu je, u skladu sa tim, pozdravila potpisivanje Deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan, jer je cilj da ovaj sektor postane zeleni.

Za nas su zelena agenda, ulaganje u nove tehnologije i zelenu energetiku ključ za razvoj zelene ekonomije, podvukla je ona i poručila da je, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, važno da usaglasimo zakonski okvir sa EU regulativama i uspostavimo održiv način finansiranja ove oblasti.

Pored toga, kako je navela, za Srbiju su ključni energetska bezbednost i obezbeđivanje diversifikacije pravaca i sigurnost izvora snabdevanja.

Tome će, svakako, doprineti projekat izgradnje gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, rekla je ona, izrazivši zahvalnost EU na podršci u ovom projektu.

Potpredsednica Vlade je dodala i da je cilj da se rudarski i energetski sektor reformišu zarad povoljnijih uslova poslovanja i novih investicija.

Ono što je takođe neophodno u procesu naših evrointegracija i otvaranja Poglavlja 15 jeste brže restrukturiranje „Srbijagasa“, precizirala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nema opravdanja za to da se kasni sa akcionim planom za sprovođenje restrukturiranja i da se on ne dostavi Evropskoj komisiji.

Fabrici je ponovio da je energetski sektor ključan za postizanje zelenih ciljeva Srbije dogovorenih sa EU i regionom, posebno prelazak sa fosilne na obnovljivu energiju, rast investicija u energetsku efikasnost i energetsku diversifikaciju.

Sektor ima ogroman ekonomski potencijal, ukazao je on i podsetio na to da EU i Srbija imaju snažan portfolio saradnje u različitim sektorima, uključujući izgradnju gasnog interkonektora SrbijaBugarska.