SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO JE ZA POSLANIKA SNS DRAGANA NIKOLIĆA NATO INTERVENCIJA MILOSRDNI ANĐEO BILA HUMANITARNOG KARAKTERA U ODNOSU NA REKONSTRUKCIJU PRAVOSUĐA DS

SKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO JE ZA POSLANIKA SNS DRAGANA NIKOLIĆA NATO INTERVENCIJA MILOSRDNI ANĐEO BILA HUMANITARNOG KARAKTERA U ODNOSU NA REKONSTRUKCIJU PRAVOSUĐA DS

17/04/2015 Off By
356939_dragan-nikolic-foto-medija-centar_f

Šta je hteo i šta je rekao: Dragan Nikolić

JANKO VESELINOVIĆ: DA LI POSTOJI NEKO HAPŠENJE KOJE NIJE BILO NAJAVLJENO U MEDIJIMA? POSTOJI LI NEKO ZNAČAJNIJE HAPŠENJE KOJE NIJE NAJAVIO PREMIJER? KAKO CURE INFORMACIJE IZ TUŽILAŠTVA? KAKO POJEDINI VISOKI FUNKCIONERI I PREMIJER ZNAJU DETALJE ISTRAGE O PADU HELIKOPTERA PRE NEGO ŠTO TO SAZNA TUŽILAŠTVO I SUD?

 Ranka Čičak

RASPRAVLJAJUĆI o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju, poslanici Skupštine Srbije ponovo su se posvađali. Aleksandar Stoiljkovski, član Visokog saveta sudstva predložio je izbor Maje Vadnjal iz Beograda. Maju je podržao Dragan Nikolić, poslanik SNS. Rekao je o njoj najlepše reči, a one najružnije uputio opoziciji i njenom pravosuđu .
– Ne mešamo se u rad Visokog saveta sudstva, nikoga ne štitimo, niti intervenišemo. Vaše se sudije birale po kafanama ili opštinskim odborima DS, kao u Vlasotincu, na primer. Rasturili ste pravosuđe. Oko 900 sudija, onih najstručnijih, ostavili ste bez posla. Sudije ste birali u jednoj niškoj kafani, a kriterijum je bio pripadnost DS. Primani su članovi DS, ili oni kojima je bar supruga član te partije.
Zatim je Nikolić rekao ono čime je hteo još više da ponizi pravosuđe demokrata, ali je izazvao njihovu reakciju:
-Ja bih nazvao čak i da je intervencija Milosrdni anđeo bila humanitarnog karaktera u odnosu na vašu rekonstrukciju pravosuđa, koja je utvrđena 2010 godine pod patronatom neke ministarke, koja sada ovde sedi kao poslanik…
Janko Veselinović (SDS) je reagovao:
– Gospodin Nikollić je akciju Milosrdni anđeo i NATO bombardovanje nazvao humanitarnom akcijom. Ja se nadam da poslanici SNS tako ne misle. Predsednice, kako ga niste prekinuli?
Predsednica, Maja Gojković je odgovorila da nije čula, a Veselinović je pitao hoće li kazniti poslanika koji je izrekao tako nešto?
Nikolić je pokušao da se vadi i ponovio izrečenu rečenicu i s dodatkom – licemerno nazvana Milosrdni anđeo, promenio i ublažio sadržaj. Međutim, stenogram, koji su u originalnoj verziji novinari već dobli, pokazao je da je Veselinović upravu.
Zatim je Veselinović analizirao pravosuđe u prve tri godine mandata SNS:
– To je najgore sudstvo, pravosuđe i ministar pravde od početka samostalnosti Srbije. Četiri meseca nije radilo zbog štrajka advokata, notari su izabrani na nezakonit način, ljudima u pravosuđu smanjene su plate, nekima i na 20.000 dinara. Čuveni Kosmajac, osuđen od premijera Srbije, slobodno putuje širom sveta. Imamo katastrofalno stanje u sudstvu, kao i u obrazovanju, zdravstvu, infrastrukturi, vojsci, policiji. Izabrani gostuju u TV emisijama, izriču presude i pričaju o nekoj sjajnoj budućnosti, koju niko u ove tri godine nije video. Nezavisno sudstvo znači da su sudije i tužioci izuzeti od izvršne vlasti, da su zaštićeni od državnih i drugih medija i izricanja presuda mimo sudova. Nikada nije bilo većeg pritiska na sudstvo nego danas. Da li postoji neko hapšenje koje nije bilo najavljeno u medijima? Postoji li neko značajnije hapšenje koje nije najavio premijer? Kako cure informacije iz Tužilaštva? Kako pojedini visoki funkcioneri i premijer znaju detalje istrage o padu helikoptera pre nego što to sazna Tužilaštvo i sud?
Teške reči između pozicije i opozicije nastavljene su i u sledećoj tački – zajedničkom pretresu Predloga zakona o potvrđivanju sporazuma s Kanadom o zaštiti ulaganja,s Jermenijom o tehničkoj saradnji, Gruzijom i Ukrajinom o turizmu. Rasimu Ljajiću, koji je obrazložio ove sporazume Janko Veselinović je poručio da će podržati ove sporazume, ali da ga moli da napusti ovu Vladu, koju nadilazi Ljajićev autoritet.
– Ako imate sporazume s nekim zemljama, onda u njima treba da imate i ambasadore. Država Srbija u ovom momentu nema 10 posto ambasadora u zemljama gde ima ambasade. Mene zanima i to, da li sporazum s Ukrajinom zaključujemo s njom uključujući Krim, ili bez Krima?Da li ovaj ugovor zaključuje Srbija sa, ili bez Kosova i Metohije? Jer, ako pitate gospodina Vučića, reći će da zaključujemo s celom Ukrajinom, zajedno s Krimom, a ako pitate Nikolića, reći će – bez ovih oblasti. Mi imamo dve spoljne politike, to je sasvim jasno. Da li Ukrajina smatra Srbiju jednom državom s KiM? Pa, ministre, ako mi ne odgovorite na sva ova pitanja, neću vam zameriti , pošto znam da ste u nezgodnoj poziciji. Neka su pitanja u domenu predsednika, a neka u domenu premijera, koji je sam rekao da je za sve odgovoran.
U pauzi sednice šef poslaničke grupe SNS, Zoran Babić odabranim rečima je novinarima opravdao Dragana Nikolića. Posle izjave da je Beograd spreman da u razgovoru s Prištinom na kompromise i dogovore koji će omogućiti lakši život na KiM i da takav odnos očekuje i od Prištine, on se vratio na temu Nikolića i Milosrdnog anđela:
– Članovi SNS pokazali su svoj stav prema događajima iz 1999. Milosrdni anđeo je bolan ne samo za porodice nastradalih, već i za sve nas. SNS i Vlada pokazali su svoje poštovanje prema žrtvama
Skupom koji su održali na godišnjicu bombardovanja. Sada je za naše građane najvažnije da stvaramo bolje društvo. Reakcija Nikolića nije bila iz zle namere. Njegov grad Vranje imao je 30 mrtvih. Sigurno da takva aktivnost nema veze s humanitarnim stvarima.To Nikolić dobro oseća. Ali, činjenica je i to da reforma pravosuđa, o kojoj je Nikolić govorio, nije donela nijednu dobru karakteristiku. Smenjene su mnoge dobre sudije. Opštinski odbori DS su davali karakteristike podobnosti za sudije. Da li je to reforma? Tačno je da je 1999 godina sve, a ne dobra, ali je tačno da nije dobro ni ono što se dešavalo posle. Dakle, gospodin Nikolić nije pravdao NATO, ali nije mogao da kaže ništa dobro ni za pravosuđe. <


SRBIJA

 

vakcinacijaSKUPŠTINA SRBIJE: PODRŠKA SVIH POSLANIČKIH GRUPA OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

IZMENE SU PREDLOŽILA 234 POSLANIKA, A RASPRAVI O TOJ TEMI U PARLAMENTU PRISUSTVOVAO JE I MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR

 

vlada154ZA GODINU DANA POSLANICI USVOJILI 193 ZAKONA

NAJAKTIVNIJI POSLANIK OD AKTUELNIH 250, RAČUNAJUĆI GOVORE I REPLIKE BIO JE POSLANIK OPOZICIONE NOVE STRANKE VLADIMIR PAVIĆEVIĆ KOJI

 

janko-veselinovicSKUPŠTINA SRBIJE: KO SE KRIJE IZA EKONOMSKOG KOKUSA?

VESELINOVIĆ JE PREDSEDNICU SKUPŠTINE MAJU GOJKOVIĆ PITAO DA LI JE KOKUS “PO POSLOVNIKU SKUPŠTINE ZASNOVANO TELO ILI JE

 

 

uskrsUSKRŠNA POSETA BATAJICI: NEMA SUKOBA U VOJSCI

U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI JA MISLIM DA JE UNAPRED BILO URAČUNATO DA CELU ČETU IZGUBITE, ŠTO NA GAĐANJIMA, ŠTO