Војно здравство јаче за 136 медицинара

Војно здравство јаче за 136 медицинара

14/11/2020 Off By BERB

Извор: Министарство одбране

 

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је јуче, 13.новембра, у Војномедицинској академији решења о пријему у службу на неодређено и одређено време у Управу за војно здравство Министарства одбране. Он је нагласио да је примљено 136 младих, медицинских техничара, лекара, фармацеута и других медицинских радника, не само у Војномедицинску академију у којој ће радити њих око 90, већ и у друге војномедицинске установе.

– Следећи поруку коју је упутио и председник Вучић за јачање здравства и капацитета наше војске, ова важна институција добија потребно појачање и јача у својим људским ресурсима, како бисмо могли да пружимо пуну бригу, пажњу и медицинску заштиту свим грађанима Србије – рекао је министар Стефановић.

Министар одбране истакао је да осим актуелне борбе против корона вируса, војномедицинске установе свакодневно пружају медицинску заштиту грађанима Србије у свим ситуацијама када им је та врста помоћи потребна.

– ВМА данас ради 24 сата. Можете доћи у сваком тренутку и обратити се за помоћ врхунским лекарима који ће се борити да вас излече и да вам помогну – рекао је министар Стефановић, нагласивши да је ВМА један од стубова и ослонаца не само војног здравства, већ здравства у Србији уопште.

О значају војног здравства и раније и данас, министар Стефановић говорио је после обиласка изложбене поставку о војном санитету у Првом светском рату и борби против тифуса изложену у холу ВМА, која сведочи да је војни санитет увек био ослонац грађанима, и у најтежим ратним годинама, као и данас у борби током пандемије вируса Ковид-19.

– Изложба показује колико су се људи у војном санитету тада борили са тифусом који је у Првом светском рату био највећа пошаст која је нас задесила, од кога је умрло више од 235.000 људи у три таласа, али показује и колико су се војни лекари и војноздравствено особље борили да заштите своју војску и своје становништво у најтежим тренуцима. Повукао бих паралелу, јер то видим и данас. Када се Ковид-19 појавио, војни лекари, сестре, техничари и друго особље нису бежали, нису се склањали, нису оклевали, већ се од првог дана до данас боре да у сваком тренутку буду на бранику своје отаџбине, да помогну свом становништву и да заштите снагу своје војске у медицинском смислу и на томе им честитам. То људи који су заслужили свако поверење, сваку пажњу и сваки респект – нагласио је министар одбране.

Он је честитао новим припадницима војног здравства и поручио да се од њих много очекује, да  буду на висини задатка коју показују старије колеге и штите своју Србију, своју војску и свој народ. Због препорука Кризног штаба и мера Владе Републике Србије током пандемије вируса Ковид-19, данас су уручена само два решења.

Један од 136 нових припадника војног здравства је специјалиста анестезиологије Милош Петковић, који има 34 године и који је специјализацију завршио управо у ВМА. Он је захвалио Министарству одбране, министру Стефановићу и начелнику ВМА на указаном поверењу.

– Захвалан сам на пруженој прилици и велика ми је част што ћу бити део лекарског тима ВМА – истакао је Петковић.

Аница Божовић завршила је Високу медицинску школу у Земуну и данас је захвалила на указаном поверењу министру Стефановићу, начелнику ВМА и главној сестри за то што је и она међу новим припадницима војног здравства.

– Ово ми много значи за даље усавршавање и да тежим ка већем успеху – рекла је двадесетседмогодишња Аница Божовић.

Током данашње посете, министру Стефановићу представљени су рад и мисија једне од највећих војних болница на овим просторима, као и историјат те војноздравствене установе о чему је говорио начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.

Министар Стефановић обишао је хипербаричну комору, а потом се уверио у то како ради Центар хитне помоћи ВМА и како функционише пријемно-тријажно одељење постављено испред Центра, формирано 17. марта, где је од почетка епидемије коронавируса прегледано више од 60.000 пацијената.

Данашњем обиласку присуствовао је и начелник Управе за војно здравство Министарства одбране генерал-мајор др Угљеша Јовичић.