Intermodalni terminal za dalji napredak Srbije

Intermodalni terminal za dalji napredak Srbije

13/11/2020 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić iskazao je danas zahvalnost Evropskoj uniji na bespovratnom finansiranju izgradnje intermodalnog terminala u Batajnici, ističući da će taj projekat mnogo značiti za dalji ekonomski napredak naše zemlje.

Vučić, koji je zajedno sa ministarkom za evropske integracije u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem bacio prvi malter u kamen temeljac, rekao je da će ovaj tereminal biti neka vrsta šireg logističkog centra, gde će se vršiti pretovar robe iz kamiona u vozove.

On je ukazao na to da će ovaj projekat doprineti lokalnom razvoju Batajnice i Zemuna, kao i celog Beograda i Srbije, a značajan je i zbog toga što je deo programa za bolju zaštitu životne sredine, za zeleniju Srbiju, što je dogovoreno i na samitu u Sofiji.

Prema njegovim rečima, ovde će raditi i značajan broj ljudi, ne samo direktno zaposlenih, već i onih koji će biti indirektno vezani za ovaj projekat.

Predsednik je iskazao zahvalnost predstavnicima EU i državama članicama jer su njihovi poreski obveznici izdvojili i poklonili 13,7 miliona evra za ovaj projekat, dok će Srbija obezbediti 1,8 miliona evra.

Ovo neće biti poslednji intermodalni terminal koji će se graditi u Srbiji, budući da je izuzetno važno da nastavimo da razvijamo saobraćajnu i logističku infrastrukturu, poručio je on.

Takođe, Vučić je podvukao da će nam i dalje biti potrebna podrška EU i ujedno iskazao zahvalnost EIB-u na podršci za izgradnju auto-puta Niš–Merdare, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.