Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

11/11/2020 Off By BERB

Izvor: Ministarstvo odbrane

 

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio brigadni general Savo Iriškić, položila je danas venac kraj Spomen kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju u okviru centralne državne ceremonije obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Povodom današnjeg praznika, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije venac je položila i na Francuskom vojnom groblju i kraj Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.

Na državnoj ceremoniji, kraj Spomen kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju vence su položili predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici diplomatskog i vojnodiplomatskog kora i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venci su položeni i na Francuskom vojničkom groblju i kod Spomen kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan 1918. godine, u 11 časova, posle četiri godine krvavih ratnih zbivanja, okončana su oružana dejstva u Velikom ratu. U znak pijeteta prema milionima nevino stradalih, svake godine 11. novembra tačno u 11 časova širom sveta održavaju se manifestacije odavanja počasti postradalim vojnicima, oficirima i civilima. Spomen kosturnica branilaca Beograda svedoči o junaštvu i stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu.