Министар Мали представио посланицима други ребаланс буџета Републике Србије за 2020. годину

Министар Мали представио посланицима други ребаланс буџета Републике Србије за 2020. годину

10/11/2020 Off By BERB

Нови ребаланс буџета у овој години представља темељ за бољу будућност, за даље јачање здравственог система и наставак изградње Србије, рекао је министар финансија Синиша Мали пред посланицима у Народној скупштини Републике Србије.

Мали је прецизирао да су другим ребалансом буџета Републике Србије за 2020. годину предвиђени укупни приходи од 1.292,4 милијарди и расходи у висини од 1.774,4 милијарди, односно дефицит од 483 милијарди динара и истакао да је пројекција прихода буџета конзервативна.

„Реч је о дефициту који ни на који начин не угрожава нашу макроекономску стабилност. Ми смо у просеку Европске уније (ЕУ). С друге стране, имате земље попут Велике Британије, чији је пројектовани дефицит 16,5 одсто, такође и Француска и Шпанија имају неупоредиво веће пројектоване дефиците. Важно је да то утврдите и упоредите са учешћем јавног дуга у БДП-у. Тај износ неће прећи ниво Мастрихта од 60 одсто, што значи да смо у стабилном финансијском положају“, напоменуо је Мали обраћајући се посланицима.

Рекао је да овај ребаланс пружа могућност да се још одлучније и јаче настави борба против вируса корона.

„Зато смо њиме предвидели издвајање девет милијарди динара за изградњу две болнице, у Београду и у Крушевцу. Издвојили смо и додатна средства за наставак реконструкције великог броја општих болница, домова здравља, као и за набавку медицинске опреме и лекова“, навео је министар.

Он је рекао да је планирана и исплата једнократне помоћи од 10.000 динара за све запослене у здравству, који ће по усвајању новог ребаланса добити могућност да раде у неупоредиво бољим условима.

„Осим завршетка две посебне ковид болнице, планирана су и средства за Институт за мајку и дете, за Тиршову, за Дедиње 2, ГАК Народни Фронт, Институт за инфективне и тропске болести. Биће новца и за болнице у Аранђеловцу, Прокупљу, Лозници, Лесковцу, Ваљеву, Врбасу, Пироту, Кикинди, Врању, Смедеревској Паланци, као и за Клинички центар Војводине“, прецизирао је Мали и додао да су планирана и средства за реконструкцију бројних домова здравља широм Србије.

Министар је нагласио да се предложеним ребалансом настављају улагања у капиталне пројекте, односно изградњу ауто-путева, железничке инфраструктуре.

„Има довољно новца за наставак радова на Моравском коридору, за обилазницу око Београда, за завршетак ауто-пута Прељина – Пожега. Сви инфраструктурни радови се настављају. Ове активности довешће до тога да нам стопа раста буде на нивоу од -1 одсто, како смо конзервативно пројектовали. Ипак, наша очекивања су да ће стопа раста на крају године бити око -0,6 или 0,7 одсто“, навео је он и истакао да ћемо имати најбољи резултат у Европи.

Посебно је нагласио предвиђено издвајање од 5,1 милијарде динара за пољопривреду.

„Субвенције за пољопривреднике из године у годину расту. У доба короне, упркос великој кризи, ми смо пронашли могућност да издвојимо за оне за које сматрамо да је помоћ најпотребнија“, рекао је Мали.

Прецизирао је да нас ребаланс буџета усмерава и ка реализацији пројекта „Србија 2025“ од којег се не одустаје, а који подразумева улагање 14 милијарди евра у инфраструктуру.

„То је покретач раста и развоја наше економије, наше привреде, раста БДП-а, али и раста домаћих инвестиција. За неколико недеља, када се пред вама буде нашао буџет за 2021. годину, видећете да  смо предвидели рекордно висок износ за капиталне инвестиције“, објаснио је он.

Министар Мали је нагласио да грађани треба да знају да је према пројекцијама Међународног монетарног фонда (ММФ) и Европске комисије (ЕК) кумулативни раст Србије апсолутно највећи.

„То вам говорим, јер смо покренули реформе 2014. године. Прошло је неколико тешких година и ми смо фискалну консолидацију успешно завршили. Четири године заредом имали смо суфицит у буџету, а тешке реформе које смо спровели довеле су до тога да се ове године на прави начин носимо са највећом кризом икада, изазваном вирусом корона. Држава је успела да на себе преузме највећи терет кризе“, рекао је он и додао да је то уједно и оправдање за тешке реформе, због чега је Србија данас лидер по стопи раста.

Он се још једном осврнуо на буџет Републике Србије за 2021. годину, и напоменуо да ће њиме бити предвиђено повећање пензија по швајцарској формули од 5,9 одсто, минималне зараде за 6,6 процента, као и повећање плата у јавном сектору.

„И поред вируса корона, и поред највеће економске кризе, ми размишљамо о подизању животног стандарда. Циљ нам је да реализујемо пројекат ‘Србија 2025‘, јер то ће довести до тога да за пет година имамо просечну пензију преко 430 евра и просечну плату од 900 евра. Ова планирана повећања, воде ка том циљу“, рекао је он.

Министар је навео и да је поносан на резултате који су постигнути и подсетио да се упркос кризи није мењао курс динара, нити је дошло до раста инфлације, што говори о стабилности нашег система.

„Позивам вас да подржите овај ребаланс буџета, јер њиме планирамо да ојачамо здравствене капацитете, да исплатимо једнократну помоћ нашим херојима, здравственим радницима. Планирамо да наставимо да радимо и градимо нашу Србију“, закључио је Мали.