Јачање трговинских односа са Великом Британијом

Јачање трговинских односа са Великом Британијом

09/11/2020 Off By BERB

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и амбасадорка Велике Британије у Србији, Шан Маклеод, разговарале су данас о сарадњи у области јачања трговинских односа између Велике Британије и Републике Србије, значају успостављања трговинског партнерства, као и акцијама потребним за решавање климатских промена и неопходности озелењавања економија и извора енергије.

Једна од тема састанка био је преговарачки процес у вези са наставком трговинске сарадње услед изласка Велике Британије из Европске уније. Министарка и амбасадорка сложиле су се да је потребно што пре потписати билатерални трговински споразум, будући да су досадашњи трговински односи две земље били уређени Споразумом о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Републике Србије, који се након „Брегзита“ може примењивати у трговини са Великом Британијом само до 1. јануара 2021.

На састанку је било речи и о значају акција за заштиту животне средине, са посебним нагласком на међуресорној сарадњи, укључивању локалне самоуправе, учешћу академске заједнице, приватног сектора и грађана, где је као пример наведена британска Стратегија чистог ваздуха која примењује интегрисани приступ.

Током састанка представљени су најзначајнији пројекти и изазови са којима се суочавало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, где је посебна пажња посвећена подстицању развоја широкопојасног приступа у руралним подручјима Републике Србије.