Председник Вучић учествовао на конференцији Мали Шенген

Председник Вучић учествовао на конференцији Мали Шенген

09/11/2020 Off By BERB

Извор: Председништво Србије/Фото: Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на конференцији Мали Шенген која је одржана путем видео-линка са премијером Републике Албаније Едијем Рамом и премијером Републике Северне Македоније Зораном Заевим. Састанку су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар. Овом приликом  потписан је Меморандум о разумевању и сарадњи између Републике Србије, Републике Северне Македоније и Републике Албаније о сарадњи у борби против Covid-а и међудржавни Споразум између Републике Србије и Републике Албаније о слободном кретању грађана са личним картама.

Председник Вучић истакао је да сарадња у борби против короне и слободно кретање грађана није само политичка иницијатива, већ да ће она донети веће успехе у економији и веће поверење грађана у своје државе.
“Добар почетак је пола успеха”, рекао је председник Вучић и додао да је ово почетак рада три земље у корист свих грађана. Он је навео да се сарадња у борби против ковида, поред осталог, односи на добијање и распоред вакцина, као и да у сваком тренутку болнице у Србији могу да приме грађане Албаније и Северне Македоније, и обрнуто.
„Здравље не познаје границе, треба заједно да се боримо против пандемије“, поручио је председник Вучић и истакао да су све три државе и народа мали и да су били под утицајем великих сила, што се до данас није много променило, те да зато треба заједно да доносе одлуке о будућности.
“Данас сам веома срећан и поносан што смо потписали Меморандум о разумевању у борби против корона вируса. Важно је зато што ћемо заједнички да предузимамо мере и што смо донели одлуку да наши експертски и медицински тимови разговарају и сарађују. Тиме стварамо додатну блискост, поверење и можемо на најконкретнији начин да помогнемо нашим људима. Од пресудног је значаја да покажемо колико бринемо о њиховом здрављу и колико нам је стало да на најбољи начин прођемо кроз тешку кризу и да се заједнички боримо. Такође, важно је да наставимо да јачамо нашу трговинску размену, да је унапређујемо, као и сваку другу врсту сарадње“, навео је председник Вучић и истакао да верује да додатним упрошћавањем процедура, олакшавањем протока роба, капитала, људи и услуга може много да се учини.
„Сада, када смо и формално решили све препреке, грађани могу да оду на територију Северне Македоније, али и Албаније само са личном картом и обрнуто. У Србији ћемо да направимо посебан тим који ће се бавити само овим питањем. Ово је од огромног интереса и желим да честитам свим нашим грађанима. Приближиће наше земље политички, али пре свега ово ће донети бољи живот обичним људима и срећан сам што могу да кажем да ово продубљује поверење и добре односе између Тиране, Скопља и Београда. Направили смо више него добар почетак, али морамо да радимо марљиво, више него икада и да направимо још већи успех”, закључио је председник Вучић и, говорећи о Софијском самиту који се одржава у уторак, нагласио да ће Србија подржати и Тирану и Скопље на европском путу и тражити од европских држава и чланица ЕУ да крену у преговоре за пуноправно чланство те две државе у Европској унији.