VMA primila 60.000 pacijenata od početka epidemije koronavirusa u Srbiji

VMA primila 60.000 pacijenata od početka epidemije koronavirusa u Srbiji

07/11/2020 Off By BERB

U Centar hitne pomoći Vojnomedicinske akademije danas je primiljen 60.000-ti pacijent od kako je, od marta ove godine i početka epidemija koronavirusa u našoj zemlji, VMA postala dežurna zdravstvena ustanova za lečenje svih nekovid pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć, istakao je načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, naglasivši da se na dnevnom nivou pregleda između 200 i 250 pacijenata, iako je predviđeni kapacitet za hitne prijeme oko 120 pacijenata.

– Ako se to uporedi sa brojkama u istom periodu od 1. marta do 1. novembra prošle godine, onda je to za 50 posto više pacijenata u Centru hitne pomoći. Praktično, od 1. marta mi smo u neprekidnoj borbi protiv Kovida-19 i dežurni 24 časa – objašnjava pukovnik Vukosavljević i navodi da hitno zbrinjavanje pacijenata nije jedini zadatak te ustanove, koja je od početka epidemije na stacionarno lečenje primila 18.000 pacijenata, pri tom vodeći računa o svim merama epidemiološke zaštite kako osoblja, tako i pacijanata.

VMA je u martu ove godine postala dežurna zdravstvena ustanova za lečenje i vojnih i civilnih nekovid pacijenata, nakon što su obavljene konsultacije sa ekspertskim timom lekara iz Narodne Republike Kine, a po nalogu republičkog Kriznog štaba za suzbijanje bolesti Kovid-19 doneta odluka da ta bolnica zbog sistema centralne ventilacije nije adekvatna za prijem i lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa. Odmah je napravljeno prijemno-trijažno odeljenje ispred VMA, jedinstveno po tome što ima i hirurški i stacionarno-dijagnostički deo, kao i trijažni centar kompletno opremljen za dijagnostiku svih stanja i diferencijalnu dijagnozu između kovid i nekovid pacijenata.

Nailaskom trećeg talasa korona virusa, Vojnomedicinska akademija je 30. oktobra ponovo svakodnevno, 24 časa, dežurna zdravstvena ustanova za lečenje svih građana čije zdravstveno stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Dodatni front koji VMA mora da iznese u borbi protiv Kovida-19 je i angažovanje medicinskog i nemedicinskog osoblje te ustanove u kovid bolnicama. Kao primere pukovnik Vukosavljević navodi kovid bolnicu Vojnomedicinskog centra „Karaburma“ i privremenu kovid bolnicu u beogradskoj „Štark areni“.

– Vojna bolnica „Karaburma“ bori se protiv kovida od početka aprila, a VMA daje 99 posto osoblja za funkcionisanje te bolnice i to ne samo medicinskog, već i logističkog i svakog drugog. Do sada, ta bolnica zbrinula je oko 1.000 kovid pacijenata – ističe načelnik VMA i naglašava da je komandno osoblje privremene kovid bolnice u „Štark areni“, takođe iz VMA.

Za vojne lekare i medicinsko osoblje, nema pauze. Bez obzira na sva opterećenja prouzrokovana epidemijom virusa Kovid-19, sa kojima se svakodnevno susreću, zaposleni u VMA nastavljaju, kao i od prvog dana, da pomažu svim građanima naše zemlje u borbi za zdrav život. Kako bi se u toj borbi što efikasnije izborili sa svim izazovima, zbog pojačanih napora, u stalni radni odnos u vojno zdravstvo prošle i ove godine primljeno je više od 500 medicinskog i nemedicinskog osoblja, a najviše njih raspoređeno je upravo u VMA.

Da bi pomogli i sebi i lekarima, pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević poziva građane da se pridržavaju svih protivepidemioloških mera i dodaje da će VMA, kako bi nastavila da bude čvrsta potpora zdravstvenom sistemu naše zemlje, nastaviti sa ulaganjima u kadrove, infrastrukturu i opremljenost savremenim sredstvima za lečenje pacijenata.