POSLANICI O UČEŠĆU VOJSKE SRBIJE NA PARADAMA U MOSKVI I KIJEVU

POSLANICI O UČEŠĆU VOJSKE SRBIJE NA PARADAMA U MOSKVI I KIJEVU

16/04/2015 Off By

 

parada174ŠTETNE POSLEDICE UČEŠĆA SRPSKIH VOJNIKA VIDETI KROZ IZJAVE ZVANIČNIKA EVROPSKE UNIJE I EVROPSKE KOMISIJE, KOJI ĆE SRBIJI PORUČITI DA SE ODLUČI. “REĆI ĆE NAM- ODLUČITE SE. NE MORATE DA UVODITE SANKCIJE RUSIJI, DA SE SAGLASITE SA SPOLJNOM POLITIKOM KAO ZEMLJA KOJA PREGOVARA, ALI NE MORATE NI DA NAM POKAZUJETE GESTOVIMA OVE VRSTE DA VAS NE ZANIMA ŠTA U SPOLJNOJ POLITICI EU PIŠE

Ranka Čičak

OPOZICIONE stranke u srpskom parlamentu nisu uverene da bi Srbija mogla imati koristi od učešća njene vojske na paradi u Moskvi, dok iz članice vladfajuće koalicije Socijalističke partije poručuju da taj potez ne menja kurs Srbije ka EU.
“Ta odluka apsolutno ne menja stav Srbije prema evrointegracijama i zemlja će nastaviti uspešan put u EU, uveren je zamenik šefa poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević. On veruje da je odluka o učešću doneta dogovorom u državnom vrhu i ističe da vojska ne ide u Moskvu da bi Srbija imala korist, već iz poštovanja prema istoriji i žrtvama. .
“Za nas je 70 godina pobede nad fašizmom od izuzetne važnosti i značaja. Srbija je dala ogroman doprinos u pobedi ali i ogromne žrtve”, rekao je Milićević.
Poslanica DS Gordana Čomić, koja je zadužena za resor odbrane u vladi u senci, međutim, ne veruje da će Srbija imati koristi po svoj ugled i evropske integracije, ali ne očekuje ni da to doprinese boljim odnosima Srbije i Rusije, koji su, kaže, inače dobri i uvek će takvi biti.
Ona je navela da će se štetne posledice učešća srpskih vojnika videti kroz izjave zvaničnika Evropske unije i Evropske komisije, koji će Srbiji poručiti da se odluči. “Reći će nam- odlučite se. Ne morate da uvodite sankcije Rusiji, da se saglasite sa spoljnom politikom kao zemlja koja pregovara, ali ne morate ni da nam pokazujete gestovima ove vrste da vas ne zanima šta u spoljnoj politici EU piše”, navela je Čomićeva. Ona je rekla da zakonska regulativa omogućava predsedniku da sam donese odluke te vrste, ali i ocenila da ponekad odluke moraju biti donete u određenom kontekstu. “Bez obzira što u zakonu ne piše da predsednik mora da sarađuje sa premijerom, to se podrazumeva. Sad nema kohabitacije, sad imate, nadam se, prijatelje, saradnike, ljude koji imaju iste ciljeve kad je Srbija u pitanju i neobično je, ako je tačno, da predsednik ne konsultuje premijera”, primetila je Čomić. Govoreći o pozivu da srpski zvaničnici prisustvuju u Kijevu obeležavanju Dana sećanja i primirja 8. maja, Čomićeva je rekla da se nada da će predsednik razumeti da vladavina prava podrazumeva dijalog i da, ako predsednik želi da donosi odluke na koje ima pravo, i po njega i po Srbiju dobro je da se konsultuje sa predsednikom vlade.
Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović kaže da je teško izmeriti korist i štetu od učešća VS na proslavi Dana pobede, ali poručuje da je svakako loše što vlada i predsednik države nemaju jedinstven stav o tome. “Ako tako posmatramo učesće naših snaga na proslavi Dana pobede, po svemu sudeći na spoljnopolitičkom planu će biti štete, a tome pre svega doprinosi nejedinstvo i postojanje dve spoljne politike”, rekao je Veselinović.
On smatra da će biti teško doneti odluku da Srbija nema svog predstavnika na paradi u Ukrajini 8. maja, ali dodaje da bi svakako bilo dobro da o tome jedinstvenu odluku donesu predsednik i premijer.
Lider Nove stranke Zoran Živković veruje da će Srbija imati više štete nego koristi od odlaska pripadnika Vojske Srbije na paradu u Moskvi iako, kako je rekao, naša zemlja nema razloga da se stidi svoje prošlosti u Drugom svetskom ratu jer je bila na strani pobednika. “Ali to nije stvar dnevne politike. Imamo veću štetu da nastupom nekoliko desetina gardista na paradi stajemo na rusku stranu u sukobu koji se može nazvati početak hladnog rata između Rusije i evropskih saveznika, kojima mi treba da budemo bliži zbog našeg spoljnopolitičkog opredeljenja”, rekao je Živković. On je istakao da Srbija ne treba da bude u lošim odnosima sa Rusijom, ali da je ipak naš prioritet i cilj Evopska unija. Živković smatra i da je Rusija pozivom Srbiji da učestvuje na paradi pokazala licemerje jer je, prema njegovoj oceni, ove godine taj poziv upućen da bi se “pokazala slabost u EU i među državama koje žele da postanu članice unije”. “I pre deset godina je bila neka okrugla godišnjica pa nas niko nije zvao”, naveo je Živković.
Dodao je i da po zakonu vojskom komanduje vrhovni komandant, odnosno predsednik države, i da je u tom smislu svakako mogao samostalno da donese tu odluku, ali je istovremeno ukazao da je ovo pitanje spoljne politike i da je u tom smislu trebalo da se konsultuje sa premijerom i vladom. Živković inače smatra da bi odlazak predstavnika Srbije na paradu u Kijev mogla biri dobra “šansa da se ispegla spoljna politika”. “Ako nas je Ukrajina pozvala, treba da odemo i da to bude naše spoljnopolitičko opravdanje zašto smo bili u Moskvi, jer smo među državama pobednicama, a Kijev i Moskva organizuju proslave, te je prirodno da budemo na oba mesta”, rekao je Živković. <


DANAS

inizijaSNS I DS OPET O INĐIJI

MARTINOVIĆ JE NOVINARIMA U PARLAMENTU IZJAVIO DA JE TO ŠTO SE DVA DANA DEŠAVA U INĐIJI DOKAZ “SILEDŽIJSKOG

 

 

vakcinacijaSKUPŠTINA SRBIJE: PODRŠKA SVIH POSLANIČKIH GRUPA OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

IZMENE SU PREDLOŽILA 234 POSLANIKA, A RASPRAVI O TOJ TEMI U PARLAMENTU PRISUSTVOVAO JE I MINISTAR ZDRAVLJA ZLATIBOR

 

ženskoFORUM “ŽENE U POLITICI”: RUŠENJE STEREOTIPA O ŽENAMA VODI DRUŠTVO NAPRED

  ZORANA MIHAJLOVIĆ, KOJA JE PREDSEDNICA VLADINOG KOORDINACIONOG TELA ZA RODNU RAVNOPRAVNOST, REKLA JE DA ŽENE MORAJU DA

 

skonusBEOGRAD: PRIVREDNI FORUM MLADIH 2015 OD 21. DO 23. APRILA

  CILJ PROJEKTA JE DA OKUPI PREDSTAVNIKE PRIVREDE, AKADEMSKE ZAJEDNICE, DRŽAVE I STUDENATA KAKO BI SE UTICALO NA