Селаковић: Мир, стабилност и економски просперитет наш примарни интерес

Селаковић: Мир, стабилност и економски просперитет наш примарни интерес

06/11/2020 Off By BERB

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић имао је данас, на маргинама неформалног састанка министара иностраних послова учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПСуЈИЕ) у Анталији, трилатерални састанак са колегама из Турске и Босне и Херцеговине Мелветом Чавушоглуом и Бисером Турковић.

Министар Селаковић је том приликом поручио да су мир, стабилност и економски просперитет за Србију примарни интерес, и да трилатерална сарадња треба да се у већој мери фокусира на заједничке интересе у пољу економије и инфраструктуре.

Економски аспект трилатералне сарадње између Србије, Турске и Босне и Херцеговине, према речима министра Селаковића, има значајне потенцијале, и зато је важно предузети конкретне мере у погледу интензивирања рада Трилатералног трговинског комитета, као и организовања трилатералних пословних форума.

На састанку је констатовано да су Србија, Турска и Босна и Херцеговина економски веома тесно повезане, што ствара простор за инвестиције, али и боље инфраструктурно повезивање.

Министар Селаковић је констатовао да је развој инфраструктуре један од највидљивијих и најбољих ефеката сарадње, а као најважније пројекте од заједничког интереса и примере добре сарадње издвојио je брзу саобраћајницу/ауто-пут Београд-Сарајево-Београд, као и стратешки важан међународни пројекат „Турски ток”.

Шеф српске дипломатије је закључио да је трилатерални механизам сарадње Србије, Турске и БиХ важан за јачање стабилности, безбедности и развоја у региону, да даје резултате, и да очекује да сви актери активно приступају процесу уз искрену опредељност за сарадњу и јачање међусобног поверења.