Србија има све услове да буде енергетско чвориште

Србија има све услове да буде енергетско чвориште

04/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да ће једно од тежишта рада у овом ресору у новој Влади Србије бити убрзана реализација пројеката и регионално повезивање.

“Србија има све услове да и у енергетици буде важан коридор и чвориште за енергију и енергенте у овом делу Европе. Много је пројеката који су започети у претходним годинама, а које треба завршити или убрзати, јер од енергетске стабилности, довољне количине струје, гаса, нафте и нафтних деривата, зависе и привредни раст и развој Србије, али и наша позиција у региону”, каже Михајловићева.

Она истиче да то значи не само пуштање у рад Турског тока, већ и изградњу гасне интерконекције ка Бугарској, која је важна за диверзификацију извора снабдевања гасом, проширење подземног складишта гаса у Банатском Двору, затим изградњу Трансбалканског коридора, инвестиције у нафтоводе и продуктоводе, као и јачање дистрибутивне мреже за струју и гас.

“Свиме што смо урадили у области саобраћаја, да вратимо у Србију транзитни саобраћај, да олакшамо инвестиције, показали смо колико је важна саобраћајна инфраструктура за развој Србије. Иста је ситуација и са енергетском инфраструктуром, јер као што нема инвестиција тамо где нема путева, тако их нема ни без сигурног снабдевања енергијом, или кад она није довољно квалитетна“, наводи Михајловићева.

 

Фото: Влада Србије