Мађарска за брже приступање Србије Европској унији

Мађарска за брже приступање Србије Европској унији

29/10/2020 Off By BERB

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са министром спољних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, што је уједно и прва званична посета Београду након формирања нове Владе Србије. Министар Сијарто је честитао министарки Јадранки Јоксимовић на реизбору уз уверење да ће Мађарска и Србија наставити путем додатног побољшања својих и иначе развијених партнерских и добросуседских односа.

Јоксимовић и Сијарто су се сагласили да иако су епидемија вируса корона и њене економске последице довеле Србију и Мађарску у тежак положај, две владе су брзо и одлучно одговориле на изазове које је вирус поставио и одржале добру сарадњу. Чланови новоформиране Владе Србије нагласили су да је пријем у ЕУ стратешки циљ, који би могао да доведе до брзог наставка започетих реформи. Упркос епидемији, општа равнотежа преговарачког процеса се одржала, како се и у извештају Комисије наводи. Министар Сијарто нагласио је да је Мађарска и до сада била истрајна у подржавању процеса приступања, а подржавала је Србију и на политичком и на техничком нивоу, јер према мађарском ставу пријем нових чланица у ЕУ је неопходан.

Јоксимовић се захвалила на изузетној подршци и помоћи коју лично министар Сијарто и Мађарска обезбеђују Србији у процесу приступања Европској Унији. Упознала је саговорника са основним правцима деловања нове владе, посебно са плановима за реализацију оних који се односе на убрзање процеса европских интеграција. „Уз борбу против последица пандемије Ковид-19 на здравље људи и на наш здравствени систем, брже реформе у области владавине права и економско оснаживање јесу оно што грађани од нас очекују и на чему ћемо одговорно и приљежно радити у сарадњи са нашим европским партнерима”, изјавила је Јоксимовић.

У својству Националног ИПА координатора министарка Јоксимовић указала је и на велики значај досадашње финансијске подршке ЕУ Србији, пре свега из ИПА претприступних фондова, али и посебно нагласила велику важност недавно представљеног Инвестиционог плана за Западни Балкан. Како је нагласила Јоксимовић, Европска комисија је и на тај начин пружила кредибилан и врло конкретан доказ да Западни Балкан представља подручје од стратешког значаја за ЕУ и на томе смо захвални свим државама чланицама ЕУ. „Уз потребу да се даље спроводе економске реформе које је Европска комисија иначе позитивно оценила у Извештају за Србију за 2020. годину, унапредићемо и привредну сарадњу у региону реализацијом иницијативе „Мини шенген“ усмерене на слободније кретање људи, робе, услуга и капитала на Западном Балкану”, истакла је Јоксимовић.

Министар Сијарто је истакао да спољнополитичка кретања у протеклих неколико месеци на пољу приступања ЕУ могу дати разлога за оптимизам. Обнова дијалога између Београда и Приштине, обилазак Западног Балкана од стране Оливера Вархеија и Инвестициони пакет за регион пружају прилику да овај процес добије замах. Пакет пружа значајне ресурсе за инфраструктурно повезивање региона и за развој економије. За Владу Србије је регионална сарадња увек представљала приоритет, што показује и иницијатива „Мини шенгена“. У том духу, Београд даје добар пример у развоју регионалних односа, што би могло да допринесе бољем интегрисању региона у европску привреду. Наведено потврђује и чињеница да је комесар за проширење и суседску политику поставио за циљ да се током његовог мандата бар једна земља придружи Унији.

„Мађарска подржава процес приступања Србије ЕУ и на политичком и на професионалном нивоу. Представници мађарске владе на свим форумима истичу, било да је реч о Бриселу, Будимпешти или Београду, да Србија мора што пре да се придружи ЕУ. Мађарски експерти помажу српској администрацији да што пре и ефикасније преузму правне тековине Европске уније. Доследно подржавамо потребу за отварањем нових поглавља о приступању, наиме, једино након тога може да се започне истински посао. Постоји неколико преговарачких поглавља која је Влада Србије припремила, међутим нису отворена. Отварање поглавља предуслов је да се започну неопходне реформе, тако да не видимо сврху у постављању политичких препрека на овом путу.”, поручио је Сијарто.

Министарка Јоксимовић је нагласила да ће нова Влада Србије активно наставити реформски процес, посебно у области владавине права, пратећи у доброј мери препоруке из Извештаја Европске комисије у односу на нову методологију преговора, коју је Србија прихватила, а која ставља још већи акценат на политичке критеријуме и политички мониторинг. Очекујемо да би свакако до краја године требало да се одржи Међувладина конференција, на којој би Србија представила своје резултате и стратегију за приступање ЕУ за наредну годину.

Саговорници су констатовали да односи две земље нису интензивни само на пољу приступања ЕУ. Србија примерно гарантује права мађарске националне мањине. Ово је у заједничком интересу: јака заједница мађарске националне мањине доприноси снажној Србији што продубљује и јача везе између две земље. Током историје, Мађарска и Србија никада нису имале тако блиске међусобне односе. Последњих година су политички сусрети на високом нивоу постали учестали, што би могло да добије даљи замах формирањем нове владе. Епидемија вируса корона тестирала је глобални међународни систем, али су Мађарска и Србија дале одличан пример ефикасне сарадње. На овим темељима бисмо желели даље да развијамо наше односе, јер поред политичких питања постоје и многе друге области у којима Србија и Мађарска могу да остваре сарадњу.

Саставни део наше сарадње је развој економских односа. Србија је, наиме, већ прилично повезана са европском и мађарском економијом. Прошле године је наша билатерална робна размена, у односу на претходну годину, на годишњем нивоу бележила пораст за 2,9 одсто прелазећи тиме 2,6 милијарди евра. Билатерална робна размена је у првих седам месеци 2020. године, због вируса корона, опала за само 4,1 одсто, што је охрабрујуће за убудуће. Кроз Подршку за инвестиције за Западни Балкан, која је покренута прошле године, мађарске компаније добијају прилику да се појаве у региону, тако да се показало велико интересовање за земље региона.

 

Фото: Министарство за европске интеграције