Матић на Дигиталном самиту у Тирани

Матић на Дигиталном самиту у Тирани

26/10/2020 Off By BERB

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, саопштила је на трећем Дигиталном самиту Западног Балкана који се одржава у Тирани, да је основ регионалне сарадње дигитално умрежавање.

„Иако се чини да пандемијска криза може да успори постојеће планове и пројекте, технолошко убрзање нас приморава да се прилагођавамо новој реалности и да управо технологија, као и дигиталне вештине, буду наше оружје у борби против последица те кризе“, поручила је државна секретарка на онлајн панелу „Прописи за дигиталне вештине у 21. веку“, на којем су учествовали и високи представници Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, као и приватног сектора.

Матић је истакла да је Република Србија спремно дочекала пандемијски удар на привреду, економију и нормално друштвено функционисање, будући да је у претходном периоду дефинисано да је приоритет у раду Владе РС дигитализација са акцентом на реформи државне управе, образовања и на наставку успешних  економских реформи у складу са европским демократским начелима, при чему је посебна пажња посвећена укључивању свих грађана у процес дигитализације.

„Усвајањем Стратегије развоја дигиталних вештина у Републици Србији вештина за период од 2020 до 2024, дефинисано је да је наш циљ унапређење дигиталних знања и вештина свих грађана ради омогућавања њиховог коришћења информационо комуникационих технологија у свим областима и обезбеђивања потреба привреде и тржишта рада. С обзиром на степен у којем дигиталне вештине дотичу сваки аспект рада и живота и обухватају различите области као што су образовање, тржиште рада, науку, технологију и иновације, као и трговинске и индустријске политике, визија Стратегије подразумева ефективну међусекторску сарадњу и коришћење свих расположивих ресурса“, рекла је Матић.

На плану регионалне сарадње, државна секретарка је подсетила да је прошле године почела примена Споразума о снижавању цена роминга у региону који је потписан на Дигиталном самиту Западног Балкана у Београду, када је такође потписан и билатерални Споразум између Републике Србије и Републике Црне Горе о међусобном признавању електронских услуга од поверења, док је такав споразум потписан и са Републиком Северном Македонијом.

Матић је рекла и да је од изузетног значаја одржање континуитета Дигиталног самита, као и свих идеја и акција које имају за циљ дигитално повезивање економија Западног Балкана и европских интеграција:

„Управо су огромни друштвени и економски изазови које је изазвала актуелна глобална криза додатни разлог за убрзање дигиталних трансформација, док је општа несрећа која нас је све задесила још један снажан мотив за заједничко деловање и умрежавање у оквиру наше вишегодишње посвећености регионалној сарадњи и повезивању са јединственим тржиштем Европске Уније“.

Због пандемије Ковид-19, трећи Дигитални самит Западног Балкана организује се на хибридној платформи са виртуелним сесијама од 26. до 28. октобра 2020. и министарским догађајем као завршним догађајем 2. новембра 2020. у Тирани. Самит се одржава у оквиру Берлинског процеса и Акционог плана за регионално економско подручје (МАП-РЕА) за Западни Балкан, покрива четири  главне платформе: повезивање са мрежом и услугама, поверење и сигурност, дигиталне вештине и дигитална економија, и окупља представнике влада из региона на високом нивоу, Европске комисије, Савета за регионалну сарадњу, пословне заједнице и друге релевантне актере.